Δείτε μέσα
Κείμενα για το κράτος και την πολιτική Primary tabs
Συγγραφέας
  • Μετάφραση-Επιμέλεια-Πρόλογος: Θανάσης Γκιούρας
    Διόρθωση: Δημοσθένης Κούλουθρος
  • ISBN
    978-618-5156-73-2
  • Στοιχεία έκδοσης
    χαρτόδετο, σχήμα 15,5x23,5 cm
  • Σελίδες
    224
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.00
€14.00
Σύντομη περιγραφή

Η νέα έκδοση με κείμενα του Agnoli στα ελληνικά περιλαμβάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και έργα του

Ο Johannes Agnoli (Γιοχάνες Ανιόλι) είναι ένα από τα ονόματα της μεταπολεμικής πολιτικής επιστήμης, το οποίο χρησιμεύει στην οριοθέτηση ενός πεδίου κριτικής του σύγχρονου πολιτικού συστήματος, από την πλευρά μιας ριζοσπαστικής, χειραφετικής θεωρίας.

Το προηγούμενο βιβλίο με έργα του εκδόθηκε στα ελληνικά το 2013 από τις εκδόσεις ΚΨΜ με τίτλο "Ο Μετασχηματισμός της δημοκρατίας και παρεμφερή κείμενα, 1967-1998". Στο βιβλίο αυτό περιέχεται το πιο γνωστό έργο του συγγραφέα (Ο μετασχηματισμός της δημοκρατίας, 1967), ενώ το 2005 είχε εκδοθεί βιβλίο του ίδιου με τίτλο "κράτος και καταστολή της ταξικής σύγκρουσης από το '69 μέχρι σήμερα" (εκδ. Ελευθεριακή Κουλτούρα).

Η νέα έκδοση με κείμενα του Agnoli στα ελληνικά περιλαμβάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, όπως τα έργα του Η αστική κοινωνία και το κράτος της, και Το κράτος του κεφαλαίου, αλλά και τις συνοπτικές εισηγήσεις Για την Εξωκοινοβουλευτική Αντιπολίτευση και Παρατηρήσεις για την αυθορμησία και την οργάνωση, καθώς και άλλα κείμενά του.

ο Agnoli διατυπώνει ρητά το ερώτημα για τη δυνατότητα ανατροπής του σύγχρονου εξουσιαστικού συστήματος, ενώ η αναζήτηση του υποκειμένου της ανατροπής στη σύγχρονη κοινωνία παραμένει το διαρκές εγχείρημα του. Ο ίδιος δήλωσε εύστοχα το 1999:

«Αυτό που αποτελεί άμεσο καθήκον, είναι μια πολύ σκληρή, κοπιώδης εργασία τυφλοπόντικα: αυτή είναι ό,τι έχει απομείνει σήμερα…

Πρέπει κανείς να είναι τυφλοπόντικας ακόμη και όταν έχουν αποσαθρωθεί πολλές αυταπάτες. […] Έρχομαι έτσι στην κατακλείδα, η οποία έχει ως εξής: ότι ο κομμουνισμός υποτίθεται ότι είναι passé, ότι η κοινωνία των ελεύθερων και ίσων υποτίθεται ότι είναι νεκρή, ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία και η γυμνή κεφαλαιοκρατία υποτίθεται ότι έδρεψαν την τελική νίκη στην ιστορία – αυτό είναι η αυταπάτη της αστικής καμπής της χιλιετίας. Με αυτή την έννοια, κλείνω με τον Goethe: Σας αφήνω στην ελπίδα».

 

Περιεχόμενα

Προλογικό σημείωμα του μεταφραστή: Η κριτική πολιτική επιστήμη του Johannes Agnoli - Συνοπτικά σχόλια σε ένα ευρύ πεδίο

Έργα Johannes Agnoli

1.  Η αστική κοινωνία και το κράτος της

2.  Για την Εξωκοινοβουλευτική Αντιπολίτευση

3.  Η ταχύτητα της πραγματικής διαδικασίας.  Προσωρινό σκιαγράφημα ενός δοκιμίου για  το ιστορικό τέλος του Adorno

4.  Παρατηρήσεις για την αυθορμησία και την οργάνωση

5.  Ι. Χρ. Παπαλέκας, ένας ιδεολογικός επίγονος  του φασισμού

6.  Το κράτος του κεφαλαίου

7.  «Πέρα από το φιλελευθερισμό και το σοσιαλισμό». Κορπορατιστικό σύστημα, κεφαλαιοκρατία και φασισμός  στην Ιταλία

 

Johannes Agnoli 

Ο Johannes Agnoli (Γιοχάνες Ανιόλι - 22 Φεβρουαρίου 1925 – 4 Μαίου 2003, Ιταλία) ήταν Ιταλο-Γερμανός πολιτικός επιστήμονας. Είναι ένα από τα ονόματα της μεταπολεμικής πολιτικής επιστήμης, το οποίο χρησιμεύει στην οριοθέτηση ενός πεδίου κριτικής του σύγχρονου πολιτικού συστήματος, από την πλευρά μιας ριζοσπαστικής, χειραφετικής θεωρίας.

Αρχικά μέλος της φασιστικής νεολαίας του Μουσολίνι, πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς στην Τριέστη και στάλθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Αίγυπτο. Μετά την απελευθέρωσή του εγκαταστάθηκε στη Γερμανία όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και προσέγγισε την αριστερή ανατρεπτική σκέψη, ως «μαθητής» του καθηγητή E. Spranger. Το 1955 πήρε την γερμανική υπηκοότητα και το 1957 έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD). Διαγράφηκε από το κόμμα αυτό το 1961 ως μέλος της αριστερής αντιπολίτευσης της φοιτητικής συνδικαλιστικής κίνησης (SDS). Το 1972 έγινε καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Το 1967 έγραψε το πιο γνωστό βιβλίο του Μετασχηματισμός της Δημοκρατίας, στο οποίο πραγματεύεται τον ολοκληρωτισμό του κράτους, το φασισμό και τις αιτίες γέννεσής του, τον κοινοβουλευτισμό και τα όριά του. Το κεφάλαιο μετασχηματίζει τις μορφές εξουσίας του για να επιβιώνει, ισχυρίζεται ο Ανιόλι. Το βιβλίο έγινε από τα πιο διαδεδομένα και χακτηρίστηκε ως «βίβλος» του κινήματος της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης (APO) στη Γερμανία του 1968. Άλλα σημαντικά έργα του είναι η μελέτη Η αστική κοινωνία και το κράτος της καθώς και το έργο Το κράτος του κεφαλαίου.

Εξέδωσε πολλά ακόμα βιβλία και κείμενα, συνταξιοδοτήθηκε ως καθηγητής το 1991 και επέστρεψε στην Ιταλία, όπου και πέθανε το 2003.