Δείτε μέσα
Η Ρωσική Επανάσταση
  • Υπότιτλος
    Μια σύντομη ιστορία
  • ISBN
    978-618-5156-34-3
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, 14x20,5 cm
  • Σελίδες
    328
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.00
€14.00
Σύντομη περιγραφή

Αφιέρωμα 2017 / 100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση

Ένα νέο ιστορικό δοκίμιο για την Επανάσταση του Οκτώβρη, από τον καθηγητή Γιώργο Μαργαρίτη

Η εποχή, ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος, ο Φεβρουάριος 1917, η άνοιξη των Μπολσεβίκων, ο δρόμος για την εξουσία, η εξουσία των Σοβιέτ

Μαργαρίτης Γιώργος

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Γαλλική Επανάσταση οδήγησε την αστική τάξη στην πολιτική εξουσία, ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση εκείνων των παραγωγικών δυνάμεων οι οποίες θα στήριζαν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ο κόσμος άλλαξε δραματικά, όχι όμως σε όφελος των πολλών. Οι αστοί, οι προύχοντες των κολεγίων της «Τρίτης κατάστασης» οι οποίοι πήραν τότε την εξουσία, ήταν περίπου το 3% του πληθυσμού, όσοι ήταν επίσης οι αριστοκράτες και οι ιεράρχες τους οποίους αντικατέστησαν.

Στα 1917, μέσα στη δίνη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μια νέα επανάσταση άλλαξε δραματικά τους όρους της πολιτικής και μαζί της ιστορίας. Το πέρασμα της εξουσίας στα Σοβιέτ δεν πρόβλεπε προύχοντες και μεσάζοντες. Με τους δικούς του όρους, τη δική του οργάνωση, τους δικούς του θεσμούς, το εργατικό κίνημα –και μαζί του όλοι όσοι με τον μόχθο τους χτίζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό– έφερε στην εξουσία τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Μέτρησε τον κόσμο με τις δικές του ανάγκες, τα δικά του συμφέροντα.

Μια νέα ιστορία ξεκίνησε για την ανθρωπότητα, εκατό χρόνια πριν από τις δύσκολες δικές μας ημέρες, κάτω από τα λάβαρα και τα συνθήματα των Μπολσεβίκων.

Γιώργος Μαργαρίτης

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε γεωγραφία και ιστορία στη Γαλλία όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή (Doctorat d’ Etat) το 1981.

Δίδαξε νεότερη και σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1985-2004). Από το 2004 είναι καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εκτός από το ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο έχει πλούσια πολιτική αρθρογραφία στο περιοδικό Ο Πολίτης όπου υπήρξε για σειρά ετών μέλος της συντακτικής του επιτροπής και σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν το Ιστορία του ελληνικού εμφυλίου πολέμου (Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2000-2001), Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες (Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2005), Προαγγελία θυελλωδών ανέμων: Ο πόλεμος της Αλβανίας και η πρώτη περίοδος της Κατοχής (Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2009), Άμπωτη και παλίρροια. Ιστορία της Ευρώπης στον εικοστό αιώνα (Βιβλιόραμα, Α’ τόμος, Αθήνα, 2014).