Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τον καπιταλισμό. Οι τεράστιες ανισότητες πλούτου και ισχύος δεν πρόκειται να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέλλον. «Ποια είναι η εναλλακτική;» είναι το ερώτημα που αντηχεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Μάικλ Άλμπερτ αναμετριέται με το ερώτημα αυτό πολλά χρόνια τώρα, και η απάντησή του σχετικά με την οικονομία έχει εκφράσει τα όνειρα πολλών. «Συμμετοχική οικονομία» - (Parecon) το οικονομικό σύστημα που προτείνει ο Άμπλερτ προς αντικατάσταση του καπιταλισμού, απορρίπτει την ανταγωνιστική αντικοινωνικότητα, την ατομικιστική απληστία, την εμπορευματική ομογενοποίηση και την εταιρική ιεραρχία και στη θέση τους αναδεικνύει την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, την ποικιλομορφία, και την αυτοδιαχείριση.
Στο βιβλίο του Η Πραγμάτωση της Ελπίδας, ο Άλμπερτ εκφράζει προτάσεις για το πώς ολόκληρες σφαίρες της ζωής θα μπορέσουν να μεταμορφωθούν σε μια νέα κοινωνία. Όποιον τομέα κι αν εξετάσουμε, τον τρόπο που εργαζόμαστε, τη σχέση μας με τη γη, τη μεταμόρφωση των παγκόσμιων οικονομικών θεσμών, την επιστήμη, την τεχνολογία, την οικογένεια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τέχνη ή την εκπαίδευση, παντού την κεντρική θέση κατέχουν πάντοτε οι άνθρωποι και όχι τα κέρδη.
Τίτλος πρωτοτύπου: Michael Albert, Realizing Hope, Life beyond capitalism (Zed books, London)
Περιεχόμενα: Εισαγωγή, 1. Συμμετοχική Οικονομία, 2. Πολιτική συγκρότηση, 3. Σχέσεις συγγένειας, 4. Κοινότητα, 5. Διεθνισμός, 6. Οικολογία, 7. Επιστήμη/τεχνολογία, 8. Εκπαίδευση, 9. Τέχνη, 10. Δημοσιογραφία, 11. Αθλητισμός, 12. Έγκλημα, 13. Ερωτήματα, 14. Στρατηγική, 15. Μαρξισμός, 16. Αναρχισμός, 17. Προσδοκίες, 18. Αμφισβήτηση, Πηγές.