Δείτε μέσα
Ακίμ
  • Υπότιτλος
    Κωμωδία σε 3 πράξεις
Συγγραφέας
  • Μεταγραφή-Δραματουργική Ανάλυση-Επιμέλεια: Εύα Μαρκάκη
    Μετάφραση: Ευάγγελος Στ. Τζιάτζιος
  • ISBN
    978-618-5691-33-2
  • Στοιχεία έκδοσης
    χαρτόδετο, σχήμα 14x19 cm
  • Σελίδες
    96
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.20
€8.00
Σύντομη περιγραφή

H ιστορία του Ακίμ, μια αγροτική κωμωδία

H ιστορία του Ακίμ διαδραματίζεται σε κάποιο χωριό της Ρωσίας. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, με τον μύθο να εξαντλείται γύρω από έναν κεντρικό ήρωα. Το έργο έγραψε ο Ελληνο-Ρουμάνος συγγραφέας Βίκτωρ Ευθυμίου το 1912 στη ρουμάνικη γλώσσα.

Στα ελληνικά τη μετάφρασή του έκανε ο Ευάγγελος Στ. Τζιάτζιος, πιθανότατα το 1942. Το χειρόγραφο του Ακίμ βρέθηκε στο αρχείο του ηθοποιού Τζαβαλά Καρούσου. Έχει στοιχεία που παραπέμπουν στο ύφος και την τεχνική της ευρωπαϊκής αστικής κωμωδίας του 19ου αι., διακρίνονται επιρροές και από τον ρεαλισμό της ρωσικής δραματουργίας, όπως του Ιβάν Τουργκένιεφ, κυρίως όμως, του Άντον Τσέχωφ και των έργων του Θείος Βάνιας, Βυσσινόκηπος, Τρεις Αδελφές...

Η Εύα Μαρκάκη, γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε «Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές» στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μaster). Σπούδασε «Παιδαγωγική Θεάτρου - Θεατρικό Παιχνίδι» στη Σχολή Παιδαγωγικής και Θεατρικής Έκφρασης, Αθηνών, «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ». Είναι απόφοιτος της «Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης» του Τμήματος «Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής». Δραστηριοποιείται στο χώρο του Θεάτρου, του Θεατρικού Παιχνιδιού και του Κινηματογράφου στο Ηράκλειο, τα τελευταία 20 χρόνια.

Ευθυμίου Βίκτωρ

Ο Βίκτωρ Ευθυμίου (Victor Eftimiu) ήταν θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, πεζογράφος (1889-1972).

Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου στη Μπομποστίνα της Αλβανίας. Η οικογένειά του μεταναστεύει για οικονομικούς λόγους στο Βουκουρέστι/Ρουμανία το 1907. Από μικρή ηλικία άρχισε να γράφει ποίηση, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Το 1908-1909 συμμετέχει για πρώτη φορά, ως γραμματέας σύνταξης, στην επιμέλεια του περιοδικού Η χώρα μας, ενώ το 1909, μετά τη σύντομη παραμονή του στη Βουδαπέστη και τη Βιέννη, εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου γνωρίζεται με την παριζιάνικη λογοτεχνική πρακτική.

Στη Ρουμανία επιστρέφει το 1910, όπου γράφει μια σειρά από ρουμάνικα παραμύθια με τίτλο Înșir-te mărgărite (1911), που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Το 1913, διορίζεται διευθυντής του Θεάτρου Κωμωδίας και το 1915 εγγράφεται μέλος της Εταιρείας Ρουμάνων Λογοτεχνών και το 1923 της Εταιρείας Ρουμάνων Δραματικών Συγγραφέων. Αργότερα, από το 1922, ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου «J.L. Karajale», οργάνωνε κυριακάτικες παραστάσεις για τους εργάτες με μειωμένη τιμή. 

Ο Βίκτωρ Ευθυμίου είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, που εκτείνεται σε 140 τόμους, οι οποίοι περιλαμβάνουν −εκτός από ποιήματα− πεζογραφήματα και 40 θεατρικά έργα. Στη δραματουργία του εντάσσονται ρουμάνικοι θρύλοι, ιστορικά δράματα, ραψωδίες και λιμπρέτα, ενώ ασχολήθηκε και με τις Ελληνικές τραγωδίες. 

Οι κωμωδίες του χαρακτηρίζονται ως εύκολες φάρσες, στις οποίες κυριαρχεί η ανηθικότητα, ενώ γελοιοποιεί τον θεσμό της εκκλησίας και της δικαιοσύνης.

Η ποίησή του θεωρείται υψηλής ποιότητας, με βαθιά προσήλωση στη ρουμάνικη γλώσσα. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και τίτλους. Προς τιμήν του υπάρχει στο Βουκουρέστι δρόμος που φέρει το όνομά του.