Ο Βίκτωρ Ευθυμίου (Victor Eftimiu) ήταν θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, πεζογράφος (1889-1972).

Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου στη Μπομποστίνα της Αλβανίας. Η οικογένειά του μεταναστεύει για οικονομικούς λόγους στο Βουκουρέστι/Ρουμανία το 1907. Από μικρή ηλικία άρχισε να γράφει ποίηση, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Το 1908-1909 συμμετέχει για πρώτη φορά, ως γραμματέας σύνταξης, στην επιμέλεια του περιοδικού Η χώρα μας, ενώ το 1909, μετά τη σύντομη παραμονή του στη Βουδαπέστη και τη Βιέννη, εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου γνωρίζεται με την παριζιάνικη λογοτεχνική πρακτική.

Στη Ρουμανία επιστρέφει το 1910, όπου γράφει μια σειρά από ρουμάνικα παραμύθια με τίτλο Înșir-te mărgărite (1911), που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Το 1913, διορίζεται διευθυντής του Θεάτρου Κωμωδίας και το 1915 εγγράφεται μέλος της Εταιρείας Ρουμάνων Λογοτεχνών και το 1923 της Εταιρείας Ρουμάνων Δραματικών Συγγραφέων. Αργότερα, από το 1922, ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου «J.L. Karajale», οργάνωνε κυριακάτικες παραστάσεις για τους εργάτες με μειωμένη τιμή. 

Ο Βίκτωρ Ευθυμίου είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, που εκτείνεται σε 140 τόμους, οι οποίοι περιλαμβάνουν −εκτός από ποιήματα− πεζογραφήματα και 40 θεατρικά έργα. Στη δραματουργία του εντάσσονται ρουμάνικοι θρύλοι, ιστορικά δράματα, ραψωδίες και λιμπρέτα, ενώ ασχολήθηκε και με τις Ελληνικές τραγωδίες. 

Οι κωμωδίες του χαρακτηρίζονται ως εύκολες φάρσες, στις οποίες κυριαρχεί η ανηθικότητα, ενώ γελοιοποιεί τον θεσμό της εκκλησίας και της δικαιοσύνης.

Η ποίησή του θεωρείται υψηλής ποιότητας, με βαθιά προσήλωση στη ρουμάνικη γλώσσα. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και τίτλους. Προς τιμήν του υπάρχει στο Βουκουρέστι δρόμος που φέρει το όνομά του.

 

 

 

Βιβλία του συγγραφέα

Ακίμ
Ακίμ
Κωμωδία σε 3 πράξεις
Ευθυμίου Βίκτωρ