Τριλογία του Μπ. Κλάρα
19 Μάιος 2015

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει η Πεζογραφική Τριλογία του Μπάμπη Κλάρα, αδερφού και συντρόφου του Θανάση Κλάρα-Άρη Βελουχιώτη

Στις 16 Ιουνίου 2015 συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη. Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν, δεν θα επαναλάβουμε τα γεγονότα και την ιστορία.

Ως σεμνή συμβολή και ελάχιστη πράξη τιμής, επανεκδίδουμε φέτος τα έργα του Μπάμπη Κλάρα, του αδερφού τού Άρη Βελουχιώτη, ή κατά κόσμον Θανάση Κλάρα. Έργα που ζωντανεύουν τις συνθήκες, αποτυπώνουν τις σκέψεις και την εποχή του μεγάλου απελευθερωτικού πολέμου, τις μικρές ιστορίες του λαού και των ανθρώπων που τελικά γίνονται η «μεγάλη» ιστορία.

Στις 16 Ιουνίου του 1945, στη χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα, τελειώνει η βιολογική ζωή του Πρωτοκαπετάνιου του Ε.Λ.Α.Σ. Άρη. Η μορφή και το πνεύμα του όμως δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν μέσα σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα των απλών ανθρώπων αυτού του τόπου. Η ηθική και πολιτική παρακαταθήκη του Άρη είναι ο ασυμβίβαστος και ανυποχώρητος αγώνας των λαών απέναντι στους «κανόνες» που επιβάλλονται από τους ισχυρούς αυτού του κόσμου. Και το πνεύμα αυτό είναι ζωντανό, εμπνέοντας την απελευθέρωση ενάντια σε κάθε λογής δεσμά, δίνοντας ελπίδα ότι το ανέφικτο είναι εφικτό, όπως το πραγματοποίησε στην Ελεύθερη Ελλάδα, ώστε οι άνθρωποι να καθορίζουν τις τύχες τους.

Ο Άρης και ο αγώνας του, οι αγώνες των ανταρτών και της γενιάς του, δεν χρειάζονται κανενός είδους «αποκατάσταση». Είναι ηθικά, πολιτικά και αξιακά δικαιωμένοι στη μνήμη του λαού, και σφραγίζουν κάθε απελευθερωτική δυναμική σε αυτή τη χώρα από τότε μέχρι σήμερα.

Μεγάλη είναι η προσφορά του Μπάμπη Κλάρα ώστε να μείνουν ζωντανές οι μνήμες, οι ιστορίες, οι συνθήκες, η εποχή της αντίστασης του λαού μας. Η τριλογία αυτή και όλα τα έργα του Μπάμπη Κλάρα είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς του Άρη και των αγώνων αυτού του τόπου. Είναι ένα πολύτιμο έργο, γραμμένο από έναν σπουδαίο άνθρωπο και αγωνιστή.

Ελπίζουμε ότι η επανέκδοση των έργων αυτών θα συμβάλει ώστε η νέα γενιά να αντλήσει από την πείρα και το καταστάλαγμα της σύγχρονης ιστορίας. Όχι ως περασμένα και μακρινά γεγονότα, όχι μυθοποιημένα και φτιασιδωμένα, αλλά σαν συνέχεια, σαν φωνή, σαν όνειρο που δικαιώνεται μέσα σε κάθε μικρό και μεγάλο λαϊκό αγώνα.

 Εκδόσεις ΚΨΜ, Αθήνα 2015

Στην τριλογία περιλαμβάνονται τα βιβλία:

1. Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι

2. Ο αδερφός μου ο Άρης

3. Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ου αιώνα,

Τα βιβλία θα κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία τόσο αυτόνομα το καθένα, όσο και σε συλλεκτική κασετίνα που θα περιέχει τα 3 βιβλία αυτά συν ένα ακόμα βιβλίο του Μπάμπη Κλάρα με τίτλο "Το πιστεύω ενός απλού ανθρώπου"

Δείτε πατώντας κλικ εδώ το ιστολόγιο της οικογένειας του Μπάμπη Κλάρα, με κείμενα, εκδηλώσεις, φωτογραφίες, κ.α.