Πώς οι κομμουνιστές είδαν το ζήτημα του Ενιαίου Μετώπου; Τι γνώμη είχαν για τη συμμετοχή στα ρεφορμιστικά συνδικάτα; Τι σήμαινε το αίτημα της Εργατικής Κυβέρνησης; Τι περιεχόμενο έδιναν στην έννοια του φασισμού; Πώς συνέδεαν τα μέτωπα με το στρατηγικό στόχο; Ποιες ήταν οι γραμμές που συγκρούστηκαν;
Στην ελληνική βιβλιογραφία υπάρχουν κείμενα που περιγράφουν τη σχετική συζήτηση. Όμως το παρόν βιβλίο επιχειρεί όχι μόνο να περιγράψει, αλλά και να μεταφέρει αυτούσιες τις αντιπαραθέσεις, εξάγοντας και κάποια συμπεράσματα. Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία έχουν μεταφραστεί εκτενή αποσπάσματα από τα ντοκουμέντα των συνεδρίων της Κομμουνιστικής Διεθνούς και μεταφέρονται οι απόψεις και αντιπαραθέσεις των Λένιν, Ζηνόβιεφ, Ράντεκ, Μπουχάριν, Μπορντίγκα, Τσέτκιν, Στάλιν, Τρότσκι, κ.ά.
Δεν πρόκειται για ένα ξεσκόνισμα σκελετών και μια διαμάχη ανάμεσα σε ταλμουδιστές και θρησκευτικές σέχτες που με φανατισμό η καθεμία διεκδικεί την ορθή ερμηνεία των γραφών. Πρόκειται για έναν ανεκτίμητο θησαυρό που δεν έχουμε δικαίωμα να τον κρίνουμε ως άνθρακα. Αν τον κρίνουμε ως τέτοιον, τότε θα έχει πεταχτεί στο ιστορικό καλάθι των αχρήστων άλλη μια πολύτιμη ευκαιρία για όσους οραματίζονται μια άλλη κοινωνία.
Αυτά τα ανυπολόγιστης αξίας ιστορικά, πολιτικά και ιδεολογικά τιμαλφή οφείλουμε να τα τοποθετήσουμε στο χρηματιστήριο των αγώνων, ειδάλλως η πολιτική χρεοκοπία είναι προ των πυλών.