Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας 1821-2001
  • ISBN
    978-618-5156-33-6
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, 15,5x23,5 cm
  • Σελίδες
    288
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.00
€14.00
Σύντομη περιγραφή

Από το σχέδιο του Ρήγα Φερραίου έως τα Συντάγματα του 1821 και από τα Συντάγματα της μοναρχίας μέχρι τα συντακτικά κείμενα της "κυβέρνησης του Βουνού" στο σημερινό Σύνταγμα και τις αναθεωρήσεις του

Η Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας (1821-2001) είναι χρήσιμη, όχι μόνο στους νομικούς ή πολιτικούς επιστήμονες αλλά στον καθένα και καθεμιά που θέλει να κατανοήσει βαθύτερα τις αιτίες και τις σημερινές εξελίξεις της Ελλάδας της κρίσης.

Πρόκειται για βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης θα βρει μια σύντομη ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τα Συντάγματά της. Στο βιβλίο καταγράφονται και αναλύονται οι ταραχώδεις εξελίξεις, οι κοινωνικές αντιθέσεις, οι παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα, οι αγώνες και αγωνίες του ελληνικού λαού, όπως καθρεφτίστηκαν στα  διάφορα συνταγματικά κείμενα, στην εφαρμογή ή στις παραβιάσεις τους.

Κοινωνία, οικονομία, πολιτική και Σύνταγμα προσεγγίζονται σε μια βαθιά σχέση αλληλεπίδρασης:

- από το επαναστατικό σχέδιο Συντάγματος του Ρήγα Φεραίου και τα Συντάγματα της επανάστασης του 1821 μέχρι την επιβολή της μοναρχίας και της ξενοκρατίας

- από τη νομοθεσία της εθνικής αντίστασης μέχρι την ανώμαλη εμφυλιοπολεμική και μετεμφυλιοπολεμική περίοδο

- από την πτώση της χούντας μέχρι το Σύνταγμα του 1975 και τις σημαντικότερες μετέπειτα αναθεωρήσεις του.

Καλτσώνης Δημήτρης

Ο Δηµήτρης Καλτσώνης γεννήθηκε το 1967 στον Πειραιά. Το 1996 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών στην κοινωνιολογία του δικαίου.

Είναι επίκουρος καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Διδάσκει στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας, στο µεταπτυχιακό του Γενικού Τµήµατος Δικαίου και στο µεταπτυχιακό του Τµήµατος Δηµόσιας Διοίκησης του Παντείου. Διευθύνει το Σεµινάριο Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα.