Συνέχεια στην έκδοση έργων του Μαρξ με ανθολογία της δεκαετίας του 1850
20 Απρ 2018

Η κριτική-ιστορική έκδοση των έργων του Karl Marx συνεχίζεται, με τη δημοσίευση μιας ανθολογίας για τη δεκαετία του 1850

Η δημοσίευση, πριν από τέσσερα χρόνια, του τόμου «Κarl Μarx. Κείμενα από τη δεκαετία 1840 − Μια ανθολογία» (μετάφραση – επιλογή – επιμέλεια: Θανάσης Γκιούρας, επιμ.: Θωμάς Νουτσόπουλος, ΚΨΜ, 2014) άνοιξε ένα πεδίο έρευνας και ανάγνωσης, το οποίο, στο επετειακό έτος 2018 για τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Marx, πρόκειται να συμπληρωθεί με τη δημοσίευση μιας αντίστοιχης ανθολογίας για τη δεκαετία του 1850. Η ομάδα συντελεστών και οι εκδόσεις ΚΨΜ συνεχίζουν την εργασία τους στοχεύοντας στην ανάπτυξη και τη διεύρυνση της σειράς των μαρξικών έργων (συμπεριλαμβάνοντας πλέον τη νέα μετάφραση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου, ΚΨΜ 2017), σε συνεργασία με τα MEGA (Marx Engels Gesamtausgabe) και το Διεθνές Ίδρυμα Μαρξ-Ένγκελς.

Η δεκαετία του 1850 είναι από τις πλουσιότερες όσο αφορά το μαρξικό έργο στις πολλαπλές διαστάσεις του. Πολιτική δράση και ανάλυση στον απόηχο της επανάστασης, κοινωνική και οικονομική αρθρογραφία αναφορικά με τη δυναμική του διεθνούς χάρτη, διεξοδικές μελέτες για το σκοπούμενο έργο της κριτικής της πολιτικής οικονομίας, όπως επίσης και πυκνή αλληλογραφία με γνωστούς και συνεργάτες – πλαισιώνουν τη δραστηριότητα του Marx ως κατοίκου πλέον του Λονδίνου. Τη δεκαετία αυτή συντάσσονται ορισμένα κλασικά έργα της μαρξικής γραμματολογίας, όπως Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία από το 1848 έως το 1850, Η δεκάτη ογδόη Μπρυμέρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη και οι Αποκαλύψεις για τη δίκη των κομμουνιστών στην Κολωνία, τα οποία περιλαμβάνονται σε νέα μετάφραση και επιμέλεια στην εν λόγω ανθολογία.

Πολλά άλλα κείμενα δημοσιεύονται πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως, μεταξύ άλλων, η σειρά των άρθρων για τις βουλευτικές εκλογές στην Αγγλία το 1852, για τον Palmerston το 1853, για την επαναστατημένη Ισπανία το 1854, για την Κίνα και τον πόλεμο οπίου, για την Ινδία και τις εξεγέρσεις των σπαχήδων, για την τσαρική Ρωσία και τις πολιτικές επιδιώξεις της. Όσοι οδύρονται για την έλλειψη μιας ‘πολιτικής θεωρίας’ στο έργο του Marx θα έχουν κάθε δυνατότητα να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη, καθώς με το υλικό που περιέχεται εδώ – ανάλυση πολιτικών συστημάτων, ανάλυση επαναστατικών διαδικασιών – αναδεικνύεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλευρά της μαρξικής κριτικής. Οι αναλύσεις της διεθνούς πολιτικής συνδυάζονται στο αρθρογραφικό έργο με αναλύσεις της διεθνούς οικονομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης του Λουδοβίκου Βοναπάρτη με την εταιρεία Crédit Mobilier, όσο και τις δραστηριότητες της Τράπεζας της Αγγλίας.

Για πρώτη φορά δημοσιεύονται επίσης οι χειρόγραφες σημειώσεις του Marx από το 1857 για μια νέα κριτική στον Bruno Bauer – μια όψιμη, και ιδιαίτερα χαρακτηριστική συνέχεια της κριτικής που είχε διατυπωθεί με τη Γερμανική ιδεολογία. Επίσης, η επιλογή από το επιστολογραφικό έργο, συνδυάζοντας και επιστολές του Friedrich Engels (όπως επίσης και την μοιραία Εισαγωγή του, το 1895, στους Ταξικούς αγώνες στη Γαλλία) ανοίγει ένα φάσμα επικοινωνίας και ερευνητικών ενδιαφερόντων, σχηματίζοντας μια προνομιακή αφετηρία για μια νέα ενασχόληση με τον Marx.

Στις πάνω από χίλιες σελίδες που περιλαμβάνει η νέα ανθολογία, κάθε αναγνώστρια και αναγνώστης θα βρουν σίγουρα νέο υλικό και νέες προοπτικές έρευνας για τον σημαντικότερο κριτικό στοχαστή της νεωτερικότητας.