12 Μαρ 2020

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Βασίλη Λιόση "Ναζισμός-τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του". Το πάντα φιλόξενο ΙΛΙΟΝ Plus γέμισε ασφυκτικά στην πρώτη "επίσημη" παρουσίαση του νέου βιβλίου των εκδόσεων ΚΨΜ, ακόμα και με όρθιους που δεν χωρούσαν στα καθίσματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020 ξεκινώντας με ένα 7-λεπτο video εισαγωγής στη θεματολογία του βιβλίου. Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου μίλησε -μέσω video από το Τόκιο-, αναφέροντας την χρησιμότητα και την επικαιρότητα του βιβλίου, συνδέοντας την ανάλυση για το φαινόμενο του φασισμού με τις πρόσφατες εξελίξεις με αφορμή την προσφυγική κρίση και τα γεγονότα στα σύνορα και τις αντιδράσεις τμήματος της κοινωνίας.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος -ειδικός σε θέματα διεθνών-Κώστας Ράπτης-ο οποίος συντόνισε και την όλη παρουσίαση και εκδήλωση-, παρουσιάζοντας τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, τον καμβά δηλαδή πάνω στον οποίο αναπτύσσεται η συζήτηση για τον φασισμό. Υπογράμμισε πως μια σειρά ακροδεξιές ρητορικές και πολιτικές σήμερα βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο, ακόμα και από κυβερνήσεις και μαζικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη. 

Ακολούθησε μια σημαντική επιστημονική ομιλία του Κώστα Αγγελάκου, καθηγητή του τμήματος ιστορίας και αντιπρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Από την πλευρά του ιστορικού, αλλά και του εκαπιδευτικού, ανέδειξε τα βαθύτερα αίτια, τις ιστορικές συγκυρίες και το ιδεολογικό φορτίο του ναζισμού και φασισμού και τη διαδρομή του μέσα από φρικτές και μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Ανέλυσε και παρουσίασε τα κεφάλαια και τη θεματολογία του βιβλίου.

Τελευταίος από το πάνελ της εκδήλωσης, μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Λιόσης, αναπτύσσοντας τα κίνητρα συγγραφής και τις αφετηρίες για την μελέτη του. Παρουσίασε "στιγμιότυπα" που σημαδεύουν το βιβλίο και καταγράφουν τη φρίκη του ναζιστικού φαινομένου συνδέοντας τις ιστορικές διαδρομές με το σήμερα και το αύριο.

Μετά τις εισηγητικές ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις και σύντομες παρεμβάσεις από το κοινό, μετατρέποντας την παρουσίαση σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για την αντιφασιστική πάλη σήμερα.

Video