εκδηλώσεις
11 Νοε 2021

Σειρά εκδηλώσεων και παρουσιάσεων διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΚΨΜ τον Οκτώβριο 2021 για βιβλία που εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η μία εκδήλωση στο Δημαρχείο Καισαριανής και οι άλλες 3 στον όμορφο χώρο του «Καφέ του Μουσείου», έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων, δεκάδες αναγνώστες/τριες και φίλοι των εκδόσεων άκουσαν, ρώτησαν και συνομίλησαν με τους συγγραφείς και τα θέματα που πραγματεύονται τα βιβλία. Μια γόνιμη σειρά εκδηλώσεων που είχαμε ανάγκη όλοι-ες, μετά την "απουσία" εκδηλώσεων που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα τον τελευταίο χρόνο.

Ας δούμε πολύ σύντομα τις 4 εκδηλώσεις του Οκτωβρίου:

 

Ο εξάντας της ζωής μας στην Αθήνα, Καισαριανή

exΜια πολύ μαζική και σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στην Καισαριανή. Η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Βασιλάκη "Ο εξάντας της ζωής μας" (εκδ. ΚΨΜ) αντικειμενικά εξελίχθηκε σε μια αντιφασιστική εκδήλωση στην οποία αναδείχθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις που είχε και έχει ο λαός απέναντι στο φαινόμενο της φασιστικής, ρατσιστικής και ακροδεξιάς βίας και δράσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση της Μάγδας Φύσσα η οποία με συγκλονιστικό τρόπο αποτύπωσε τον αγώνα του αντιφασιστικού κινήματος για να καταδικαστούν οι αυτουργοί της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, υπογραμμίζοντας ότι οι δολοφονίες όλων των τελευταίων δεκαετιών στην ουσία τους αποτελούν έκφραση της ίδιας πολιτικής και πρακτικής του φασισμού.

Στη συνέχεια μίλησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιός του δολοφονημένου αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, με αναφορές από τις ομιλίες του Μιχάλη Βασιλάκη για τον Νίκο Τεμπονέρα και την πολιτική σκέψη του Μ. Βασιλάκη.

Ο Δημήτρης Ρήγας, συνήγορος πολιτικής αγωγής στις δίκες για την υπόθεση Τεμπονέρα ανέδειξε την μεγάλη μάχη -δικαστική και αγωνιστική-για να καταδικαστούν οι φυσικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Τεμπονέρα, αλλά και των μετέπειτα δολοφονιών όπως αυτή του Πάυλου Φύσσα. Θύμισε κορυφαίες στιγμές από την συμβολή του Μιχάλη Βασιλάκη στην υπόθεση της καταδίκης των δολοφόνων.

Ο Δημήτρης Γκόβας εκ μέρους των εκδόσεων ΚΨΜ, τόνισε την ανάγκη, και μέσα από βιβλία και τη μελέτη να αναδειχθούν όλα τα ιστορικά γεγονότα του συγκλονιστικού κινήματος του 1990-1991 και τα όσα επακολούθησαν, ώστε να μην κυριαρχήσει η σιωπή και η λήθη που θέλουν να επιβάλλουν οι κυρίαρχη. Συμβολή σε αυτή την ανάγκη ήταν και η έκδοση του βιβλίου του Μιχάλη Βασιλάκη.

Τέλος, η Μαρία Βασιλάκη, κόρη του Μιχάλη, με μια βαθιά ανθρώπινη και ταυτόχρονα μια ουσιαστικά πολιτική ομιλία αποτύπωσε τη σκέψη, τη ζωή και τη δράση του πατέρα της μέσα στις κρίσιμες καμπές των λαϊκών αγώνων.

Την εκδήλωση-συζήτηση συντόνισε ο Κώστας Φύσκιλης.

Η πολύ μαζική συμμετοχή κόσμου ήταν μια ελπιδοφόρα ένδειξη για την συνέχεια της συζήτησης αυτής.

 

Όλοι στ΄ άρματα-όλα για τη νίκη! Ιστορία του ΔΣΕ

arisΠολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Σειρηνίδη "Όλοι στ΄ άρματα-όλα για τη νίκη!" την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021.

Η παρουσίαση συνέπεσε με την 2η έκδοση του βιβλίου, μόλις 3 μήνες μετά την κυκλοφορία του.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

- Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός
- Χριστίνα Κονιάλη, υποψ. διδάκτορας ιστορίας
- Ο συγγραφέας του βιβλίου Άρης Σειρηνίδης

Ακολούθησε μια ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση για την ιστορική περίοδο και την πορεία του ΔΣΕ με ερωτήσεις και κατάθεση απόψεων. Ελπιδοφόρο στοιχείο η παρουσία πάρα πολλών νέων ανθρώπων που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και το διάλογο που ακολούθησε. 

 

Ιστορία και κινηματογράφος

andritsosΠολύ όμορφη και ουσιαστική ήταν και η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ανδρίτσου "Κινηματογράφος και Ιστορία" που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.
Στο πάνελ της παρουσίασης σημαντικοί ιστορικοί. Μίλησαν οι:

- Προκόπης Παπαστράτης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

- Γιάννης Σκαλιδάκης, Ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης

- Μανώλης Αρκολάκης, Ιστορικός Κινηματογράφου

Και ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρίτσος

Μετά τις εύστοχες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και σύντομες παρεμβάσεις από το κοινό.
 

Weber: Μια δίτομη ανθολογία των σημαντικότερων έργων του

Τις εκδηλώσεις του Οκτωβρίου 2021 «έκλεισε» η παρουσίαση του σημαντικού δίτομου έργου "Max Weber – Έργα 1824 – 1920, μια ανθολογία" η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

- Θανάσης Γκιούρας, καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, με θέμα:
Max Weber - μια ανθολογία μετά από έναν αιώνα.

- Αλίκη Λαβράνου, καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα:
Η γνώση της ανατομίας και το ορθό βάδισμα. Παρατηρήσεις για την κοινωνική επιστήμη του Max Weber.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και μια πολύ απαιτητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Οι εισηγήσεις της εκδήλωσης θα αναρτηθούν σε video άμεσα στο κανάλι των εκδόσεων στο youtube.

 

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους! Αναγνώστριες και αναγνώστες που ήρθαν στις εκδηλώσεις, καθώς και όσες και όσους μίλησαν στα πάνελ και παρουσίασαν τα βιβλία μας.

Η συνέχεια τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο με νέες εκδηλώσεις-παρουσιάσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τα newsletter μας.