Δείτε μέσα
Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη
  • Υπότιτλος
    Ένας ειρηνιστής στη δίνη του εμφύλιου διχασμού
Συγγραφέας
  • Επιμέλεια: Μαρία Ζιώγου - Δημήτρης Λυμπερόπουλος
  • ISBN
    978-618-5691-13-4
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, σχήμα 15.5 x 23.5 cm
  • Σελίδες
    496
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€17.10
€19.00
Σύντομη περιγραφή

Η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του Γρηγόρη Λαμπράκη, 60 χρόνια από τη δολοφονία του

Μία ανθρώπινη σκιά, όρθια στο πίσω μέρος ενός τρίκυκλου, η οποία χτύπησε θανάσιμα με ένα λοστό το βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη υπό τα απαθή βλέμματα της Χωροφυλακής και της Ασφάλειας έμελλε να στοιχειώσει τους Έλληνες για πολλά χρόνια. Εκ των υστέρων, η δολοφονία αυτή φάνηκε σαν μια πρόγευση του τι περίμενε την Ελλάδα όταν επιβλήθηκε η Χούντα τον Απρίλιο του 1967, βάζοντας βάναυσα τέλος σε όλες τις δημοκρατικές αυταπάτες της κοινωνίας.

Μέσω της χρήσης γραπτών και προφορικών πηγών, αυτό το βιβλίο υφαίνει μια αφήγηση της ζωής και του θανάτου του Γρηγόρη Λαμπράκη, πρωταθλητή του στίβου, πρωτοπόρου γιατρού, χαρισματικής μορφής του φιλειρηνικού αγώνα και, προπαντός, του πιο αφοσιωμένου υπερασπιστή της δημοκρατίας των μετεμφυλιακών χρόνων. Περιγράφει τη μοίρα ενός λαού σε σημαντικές ιστορικές καμπές, διερευνά τις μακροχρόνιες πολιτικές του διαιρέσεις, τα εμπόδια στην επικράτηση της ειρήνης λόγω της μακράς σκιάς που έριξαν ο Εμφύλιος και ο Ψυχρός Πόλεμος, καθώς και τις ρίζες του παρακράτους. Αναδεικνύει πώς, καθώς ο φόβος του κομμουνισμού εντάθηκε, αυτή η παραεξουσία άρχισε να εδραιώνεται, να ισχυροποιείται, να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αυτονομία και τελικά να πρωτοστατεί στη δολοφονία ενός βουλευτή. Επιπλέον, θέτει υπό το μικροσκόπιο αυτό που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ονομάσει «Μεσαίωνα του Καραμανλή», δηλαδή ένα καθεστώς του οποίου οι αντιφάσεις αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για μια κατάσταση πλήρους ανομίας, όπως αποκάλυψαν η δολοφονία του Λαμπράκη και η συγκλονιστική έρευνα που ακολούθησε.

Η ελληνική μετάφραση και η επιμέλεια του βιβλίου, πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, με τη χρηματοδότηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών

Η Εύη Γκοτζαρίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Παρίσι και σπούδασε στη Σορβόνη. Είναι επίκουρη καθηγήτρια βρετανικής ιστορίας και πολιτικής στο Université Polytechnique Hauts-de-France.

Το επιστημονικό έργο της εστιάζεται στην ιστορία της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις βαθιές διαιρέσεις που καθόρισαν τις εξελίξεις σε αυτές τις χώρες. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στην Ιρλανδία και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Έχει διδάξει ιστορία και κριτική ιστοριογραφία σε πανεπιστήμια στο Λονδίνο (UCL), το Δουβλίνο (NUI), τη Φλωρεντία (Gonzaga University), την Κωνσταντινούπολη (Sabanci University), την Αθήνα (American College of Greece), την Κρακοβία (Jagiellonian University) και, τέλος, στο Παρίσι (Sorbonne Nouvelle). Είναι συγγραφέας των βιβλίων Trials of Irish History: Genesis and Evolution of a Reappraisal (εκδ. Routledge) και A Pacifist’s Life and Death. Grigorios Lambrakis and Greece in the Long Shadow of Civil War (εκδ. CSP) και διαφόρων άρθρων σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά.