Εδώ κάποτε…

Εδώ κάποτε…
Συμβολή στην ιστορία της Ηλιούπολης

Το βιβλίο αναφέρεται στην αρχαία και νεότερη ιστορία της περιοχής όπου βρίσκεται η σημερινή Ηλιούπολη.

Επίσης αναφέρεται στην πολεοδομική της εξέλιξη από το «τσιφλίκι Καράς» (1830) και το «μικρό χωρίδιον» Καρά των 94 κατοίκων (1890), στη δημιουργία της Ηλιούπολης (1925) και στη μετεξέλιξή της σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.
Τέλος, στο βιβλίο καταγράφονται οι κοινωνικοί αγώνες ενάντια στους καταπατητές και διεκδικητές της δημόσιας γης της περιοχής, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της τοπικής εξουσίας.
Το βιβλίο «Εδώ κάποτε…» περιλαμβάνει κείμενα, χάρτες, αρχειακό υλικό, έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες καθώς και ένα ενδιαφέρον DVD – ταινία του Μάριου Νόττα, διάρκειας μισής ώρας, με σκηνές από την παρέμβαση των κατοίκων της Ηλιούπολης σε ζητήματα που αφορούν την πόλη τους.

Περιεχόμενα: Πρόλογος - εισαγωγή, Μέρος 1ο -  1. Σύντομη αναφορά στην αρχαία ιστορία της περιοχής, 2. Ο Υμηττός, 3. Αρχαιολογικά ευρήματα στην Ηλιούπολη, 4. Η εμπλοκή της Ηλιούπολης στον Χρεμωνίδειο πόλεμο, 5. Συμπεράσματα - εκτιμήσεις, Μέρος 2ο - 1. Σύντομη αναφορά στη νεότερη ιστορία της περιοχής, 2. Το κτήμα Καρά, 3. Η Ηλιούπολη τη δεκαετία του ΄20, 4. Η πολεοδομική εξέλιξη της Ηλιούπολης, 5. Ιστορικό μεταβίβασης του ¨κτήματος Καρά", 6. Συμπεράσματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ηλιούπολη, 7. Δήμαρχοι και κοινοτάρχες Ηλιούπολης, Ιστορικά ντοκουμέντα-τοπικά έντυπα, Μέρος 3ο - Δημοσιευμένα κείμενα και άρθρα, 1. Δημόσια περιουσία και Νάστοι, 2. Ο χώρος της πόλης, 3. Ρέμα Πικροδάφνης, 4. Ηλιούπολη και Υμηττός, Παράρτημα, DVD ταινία 30 λεπτών.ISBN:  960-88484-6-6
Ημερομηνία έκδοσης:  Ιανουάριος 2006
Σελίδες: 224
Στοιχεία έκδοσης:  Χαρτόδετο, σχ. 17*24
Λιανική Τιμή:  €15,00