Δείτε μέσα
Περί Νεοφιλελευθερισμού
Συγγραφέας
  • ISBN
    978-960-6750-05-2
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, σχήμα 15,5 x24 cm
  • Σελίδες
    208
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€6.89
€11.49
Σύντομη περιγραφή

 

Τα άρθρα του Γιώργου Σταμάτη που συγκεντρώνει αυτός ο τόμος, γραμμένα και δημοσιευμένα τα τελευταία δέκα χρόνια σε διάφορα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, περιγράφουν εξελίξεις σε πολλά κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής μας, βασισμένα σε μια κριτική του νεοφιλελευθερισμού που τα "παράγει" και προτείνουν μια θεωρία για την κατανόησή τους.

Στο διάστημα από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση το 1970 μέχρι σήμερα συνέβησαν σχεδόν ανεπαισθήτως και συμβαίνουν στην κοινωνία μας κοσμογονικά πράγματα. Αντιλαμβανόμαστε εκ των υστέρων αυτές τις εξελίξεις από τα απτά πλέον αποτελέσματά τους: αποδόμηση του κοινωνικού, αλλά και αυτού του ιδίου του κράτους, εκχώρηση του δημόσιου τομέα της οικονομίας στον καπιταλιστικό τομέα, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και αντίστοιχη αποδυνάμωση και συρρίκνωση των συνδικάτων, σταδιακή διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ανώτατης παιδείας και, μέσω της παγκοσμιοποίησης των αγορών, εξίσωση των μισθών παγκοσμίως προς τα κάτω. Με σκοπό και αποτέλεσμα φυσικά την αντίστοιχη επέκταση του καπιταλιστικού τομέα και την αύξηση των κερδών. Και τέλος – διότι πώς μπορούν να επιτευχθούν όλα αυτά χωρίς προγραμματισμό της αντιμετώπισης των όποιων αντιστάσεων από μέρους των μισθωτών εργαζομένων; – Εντεινόμενη αστυνόμευση των πάντων.

Μας οδηγούν σε έναν καπιταλισμό πρώιμου 19ου αιώνα, όπου η αστυνομία θα αστυνομεύει ακόμη και τις γάτες (όπως έλεγε ο Marx για την γαλλική αστυνομία της εποχής του).

Περιέχει άρθρα για τα παρακάτω θέματα: Ελλείματα/χρέος, ΝΑΤΟ/πόλεμοι, παγκοσμιοποίηση, ιδεολογία της αγοράς, δημόσια υγεία, οικονομική πολιτική και αριστερά, αστικά ιδεολογήματα και κομμουνιστική θεωρία, attac, ανεργία/μισθοί, κοινωνική ασφάλιση-ασφαλιστικό, ΣΔΙΤ-συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, πετρέλαιο, άρθρο 16/αναθεώρηση συντάγματος, δολάριο/νομισματικά, νεοφιλελεύθερη δημοσιονομική πολιτική, ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, πανεπιστημιακό άσυλο, δομημένα ομόλογα.

 

 

Ο Γιώργος Σταμάτης διετέλεσε καθηγητής Οικονομικής θεωρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου και δίδαξε (1979-2008). Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βρέμης (Γερμανία). Τη δεκαετία του 1970 δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Γοτίγγης (Göttingen), της Βρέμης και του Κασέλ της Γερμανίας.

Είναι γνωστός διεθνώς για τις εργασίες του στη νεοκλασική, κεϊνσιανή, νεορικαρδιανή και μαρξιστική οικονομική θεωρία, καθώς και στη θεωρία των γραμμικών συστημάτων παραγωγής. Υπήρξε εκδότης των περιοδικών "Hefte fur Politische Okonomie" ("Τεύχη Πολιτικής Οικονομίας") και του δίγλωσσου (ελληνικά και αγγλικά) "Πολιτική οικονομία" (Political Economy). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από είκοσι βιβλία (στα ελληνικά και στα γερμανικά) και πληθώρα άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Έχει επίσης επιμεληθεί πολλούς συλλογικούς τόμους και έχει μεταφράσει έργα του K. Μarx αλλά και του B. Brecht στα ελληνικά.

Ο Γιώργος Σταμάτης είναι Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει πολλές εργασίες για ζητήματα της κεϋνσιανής, της νεορικαρδιανής και της μαρξικής οικονομικής θεωρίας, αλλά και για ζητήματα της κρατικής οικονομικής πολιτικής στην χώρα μας. Βιβλία του κυκλοφορούν στις Εκδόσεις Κριτική, στις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και στις Εκδόσεις ΚΨΜ.