Μετά την πανδημία COVID-19
12 Μάιος 2020

Τι είδους κόσμο θέλουμε;

Ένα νέο και επίκαιρο βιβλίο του Βασίλη Μηνακάκη

Τρείς μήνες που άλλαξαν τον κόσμο; Ίσως. Αλλά σίγουρα η πανδημία ανέδειξε μεγάλα ερωτήματα, μεγάλες αντιφάσεις. Και η μετά την καραντίνα εποχή χρειάζεται απαντήσεις…

Μια κοινωνία που ατένιζε με αισιοδοξία την «4η βιομηχανική επανάσταση», αποδείχθηκε ανοχύρωτη απέναντι σε μια τόσο στοιχειακή δομή, όπως ένας RNA ιός.

Ζηλωτές της ελεύθερης αγοράς και του «αόρατου χεριού» της, ανακάλυπταν αίφνης την ανάγκη της κρατικής παρέμβασης. Οπαδοί των θεωριών περί του «τέλους της εργασίας» ανακάλυψαν τον αναντικατάστατο ρόλο των Απαρατήρητων (των εργαζόμενων). Θιασώτες της «παγκοσμιοποίησης», της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, έκλειναν τα σύνορα, αναδιπλώνονταν στο «πρώτα η χώρα μας». Ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ -του δήθεν «κοινού σπιτιού»- άρπαζαν η μία τις μάσκες που προορίζονταν για την άλλη. Ιεραπόστολοι ενός συστήματος υγείας που θα πρέπει να λειτουργεί με όρους αγορά,, στο οποίο φάρμακα, υπηρεσίες, υλικά και διάγνωση θα πρέπει να είναι εμπορεύματα, ανακάλυπταν τον αναντικατάστατο ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας.

 Από την άλλη το lockdown, η καραντίνα κι ο αναπόφευκτος εγκλεισμός. Καρπός ενός ιδιόμορφου συνδυασμού μιας πληθώρας ερωτημάτων για τις προαναφερθείσες αντιφάσεις, της συνειδητοποίησης ότι ο μ.κ (μετά κορωνοϊό) κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός και της διάθεσης αντίστασης στη φθορά και την παράλυση του φαινομενικά απεριόριστου αλλά αποπνικτικά μοναχικού χρόνου μιας μονότονης και καθηλωμένης σε οθόνες καθημερινότητας είναι το νέο βιβλίο του Βασίλη Μηνακάκη.

Καθώς, λοιπόν, συγκεντρωνόταν βήμα-βήμα, μέρα-μέρα, η πρώτη ύλη του νέου βιβλίου –που συχνά αναθεωρούνταν, γιατί τα δεδομένα (των κρουσμάτων, της ανεργίας, της οικονομικής βύθισης), άλλαζαν, άρχιζε να σχηματίζεται όλο και πιο ευδιάκριτα η εικόνα του παζλ. Να μορφοποιούνται οι καταστατικές αρχές που βρίσκονταν στον «σκληρό πυρήνα» των εξελίξεων και τις διαπερνούσαν σαν «κόκκινη κλωστή».

Θα μπορούσαμε να τις αποκαλέσουμε «Αγία Πεντάδα» του καπιταλισμού, Ιππότες της καπιταλιστικής Αποκάλυψης: ιδιωτική ιδιοκτησία – εμπορευματοποίηση – εκμετάλλευση – ανταγωνισμός – καταπίεση.

Η πανδημία έφερε αυτή την «Αγία Πεντάδα» με αρκετά σαφή τρόπο στην επιφάνεια. Και μαζί το ερώτημα που έθεσε ο Τσόμσκι και αποτελεί υπότιτλο του παρόντος πονήματος: «Τι είδους κόσμο θέλουμε;».

Κυκλοφορεί στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ή μπορείτε να το αποκτήσετε με ηλεκτρονική παραγγελία από την ιστοσελίδα μας

 

Video