Δείτε μέσα
Ιράν και κρίση
  • Υπότιτλος
    Πυρηνικές φιλοδοξίες και η Αμερικάνικη απάντηση
Συγγραφέας
  • Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
  • ISBN
    960-88906-1-6
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x24 cm
  • Σελίδες
    272
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€5.31
€17.70
Σύντομη περιγραφή

Το βιβλίο πραγματεύεται τις αιτίες της κρίσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν από τη μια και τις ΗΠΑ και την ΕΕ από την άλλη, καθώς και την πιθανή πορεία των εξελίξεων στην περιοχή. Τα στοιχεία και η ανάλυση του Ρότζερ Χάουαρντ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τον μέσο αναγνώστη όσο και για τους ειδικούς σε θέματα διπλωματίας, γεωστρατηγικής, διεθνών σχέσεων και Μέσης Ανατολής.

Είναι το Ιράν σε σταυροδρόμι; Οι πρόσφατοι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέδειξαν καινούργιες καταστάσεις και νέους κινδύνους που θα μπορούσαν είτε να σημάνουν μια νέα προσέγγιση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον είτε να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στις σχέσεις τους, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε βίαιη αντιπαράθεση.

Στο εσωτερικό του Ιράν οι βαθιές δημογραφικές μεταβολές οδηγούν σε πολιτικές αλλαγές μεγάλης σημασίας, σε μια χώρα όπου η νέα γενιά είναι αποξενωμένη από την ελίτ του κλήρου, η οποία κρατά τα ηνία της εξουσίας.

Το βιβλίο εξετάζει τις αιτίες των τοπικών και διεθνών εντάσεων με «κέντρο» το Ιράν, καταρρίπτει αρκετούς διαδεδομένους μύθους για τη χώρα αυτή και διερευνά μερικά σενάρια των πιθανών εξελίξεων. Ειδικότερα, θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

- Το Ιράν προσανατολίζεται όντως στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων;
- Τι ακριβώς κάνει στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν η ιρανική οργάνωση «Δύναμη Κουόντς»  και γιατί;
- Ποιες είναι οι σχέσεις του Ιράν με τρομοκρατικές ομάδες της Μέσης Ανατολής;
- Θα μπορούσε το Ιράν να αποσυντεθεί, αν κατέρρεε το τωρινό καθεστώς;
- Πόσο μεγάλη απειλή για το καθεστώς είναι οι οργανώσεις των «αντιφρονούντων»;

- Ποιες οι σχέσεις των ΗΠΑ με οργανώσεις «αντιφρονούντων» στο Ιράν;

 

Περιεχόμενα: Εισαγωγή, Χάρτης Ιράν, Μέρος πρώτο: Το Ιράν και οι ΗΠΑ, 1. Η αμερικανική αντίληψη, 2. Ιράν και διεθνής τρομοκρατία, 3. Το διαφορετικό αποτέλεσμα της διαδικασίας ντόμινο, 4. Μια ιρανική βόμβα;, Μέρος δεύτερο: Εσωτερική κρίση, 5. Πολιτικές εντάσεις, 6. Κοινωνική και οικονομική δυσπραγία, Μέρος τρίτο: Πιθανές εκβάσεις, 7. Λαϊκή εξέγερση, 8. Αντιφρονούντες, Συμπέρασμα, Βιβλιογραφία, Άρθρα.

 

 

Ο Roger Howard είναι Βρετανός δημοσιογράφος με βαθιά γνώση της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στο Ιράν, αποτέλεσμα των πολυάριθμων ταξιδιών του σε αυτή τη χώρα. Έχει γράψει πληθώρα άρθρων για θέματα άμυνας και διεθνών σχέσεων σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι υπεύθυνος εκπομπών για τη Διεθνή Υπηρεσία του BBC και σε τηλεοπτικά προγράμματα σε πολλά δίκτυα.

Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, για την οποία κάλυψε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στα περιοδικά New Statesman, Spectator, Middle East International, Janes Intelligence Review, καθώς και στο αμερικανικό περιοδικό In the National Interest. Το 1988 πήρε από το Κέμπριτζ πτυχίο Σύγχρονης Ιστορίας με τιμητική διάκριση.