Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσσαρά Κρήτης.

Σπούδασε και αποφοίτησε από την Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Ηρακλείου, ενώ σε μικρή ηλικία διδάχτηκε Κρητική μουσική.

Γράφει στίχους, συνθέτει τραγούδια και παίζει Κρητική λύρα, κιθάρα, μαντολίνο και λαγούτο.

Με δύναμη από την παράδοση καταθέτει την δική του μουσική πρόταση τολμώντας να διακλαδωθεί και να χρησιμοποιήσει σύγχρονες μουσικές φόρμες, δοσμένες εξαίσια από το προσωπικό του ύφος που δεν παύει ωστόσο να είναι καθαρά παραδοσιακό.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ σε Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρο και Ελλάδα.

Έχουν κυκλοφορήσει 4 προσωπικοί του δίσκοι:
- Χειμώνα φέρνεις (Φαιστός 2005)
- Μωσαϊκό (Εν 'ήχο 2014)
- Κρητικός Ορίζοντας (Feelgood Records 2016)

- Χτίζω Ανέμους (εκδόσεις ΚΨΜ 2022)

Έχει ήδη στο ενεργητικό του ηχηρές συνεργασίες όπως Βασίλης Σκουλάς, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ψαραντώνης, Νίκος Στρατάκης, Τζωρτζίνα Αλεξάκη, τον Gianfranco Maranco, Παντελής Κυραμαργιός & Αργύρης Λούλατζης.

Τον Αύγουστο του 2015 συνεργάζεται με τον Λεωνίδα Μπαλάφα και τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για το τραγούδι ’’Να σταθώ στα πόδια μου’’ περιγράφοντας την πολιτική σκηνή της χώρας μας, τραγούδι που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη και χαρακτήρισε τους αγώνες των Ελλήνων στην περίοδο των μνημονιακών χρόνων.

Τον Μάρτιο του 2016 τον καλεί ο Συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος για να ερμηνεύσει το έργο ‘’Κρητικός Ορίζοντας’’, ένα έργο με 9 νέα τραγούδια του συνθέτη, ενώ συμμετέχει και στην περιοδεία του Γιάννη Μαρκόπουλου ανά την Ελλάδα με το 26-μελές φωνητικό σύνολο Libro Coro, και τη 16-μελης Ορχήστρα Παλίντονος αρμονία.

Το Δεκέμβριο του 2017 επιμελείται την νέα προσωπική δισκογραφική δουλειά του Βασίλη Σκουλά με γενικό τίτλο: "Κεχριμπάρι & Ζαφείρι" (Σείστρον 2017) γράφοντας τη μουσική όλου του έργου ενώ είχε και το μεγαλύτερο μέρος των στίχων.

Μια από τις σπουδαιότερες στιγμές ήταν η μεγαλειώδεις συναυλία στο άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες δισκογραφικές δουλειές, είτε γράφοντας στίχους και μουσική, είτε ως τραγουδιστής, είτε παίζοντας Κρητική λύρα.

Τα μέλη της μπάντας του είναι οι:

Λαούτο: Μιχάλης Παχάκης
Κιθάρα: Δημήτρης Ζωγραφάκης
Ηλεκτρική κιθάρα: Δημήτρης Νεονάκης
Κόντρα μπάσο: Μιχάλης Μπουτσάκης
Κρουστά: Νίκος Παγωμένος
Πνευστά: Αντώνης Γεωργιλαδάκης
Κιθάρα ακουστική: Μιχάλης Δασκαλάκης
Τύμπανα: Nικόλας Χριστόπουλος

 

Βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης