Βικτόρ Σερζ φωτο
23 Ιουν 2025

"Η συγκέντρωση των προσωπικών σημειώσεων του Βικτόρ Σερζ είναι ένα έργο-άθλος, αν σκεφτεί κανείς πώς έζησε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα· πολέμησε, διώχθηκε, εξορίστηκε, φυλακίστηκε, ταξίδεψε, άλλαξε χώρες και ηπείρους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει αυτή η έκδοση που κρατάω τώρα στα χέρια μου, η οποία «δεν είναι ούτε ολοκληρωμένη ούτε οριστική», όπως διαβάζω στην εισαγωγή, καθώς παραμένει η ελπίδα να εντοπιστεί, π.χ., η βαλίτσα του που κατασχέθηκε το 1936 φεύγοντας από τη Σοβιετική Ένωση. Ή να εμφανιστεί κάτι «τυχαία», όπως συνέβη σε μια αποθήκη ενός ιδρύματος στο Μεξικό το 2010.

Εν πάση περιπτώσει, τα έντεκα χρόνια που καλύπτονται στα Σημειωματάρια 1936/1947 (εκδ. ΚΨΜ) είναι ένας υπεραρκετός θησαυρός για να κατανοήσει κανείς την αισθητική προσέγγιση του Σερζ, την πολιτική του σκέψη, τους βασικούς σταθμούς της βιογραφίας του...."

Η συνέχεια στον σύνδεσμο https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/563670910/epanastatis-me-chilies-aities/?fbclid=IwY2xjawLGWPBleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBlWFRhNUlUNFNlU0RQVENTAR7tKK8d-H89tvfSMZxukasGJcIAKwCA80lDWAZQfVVZobzL03X7sKRP_Ck5zg_aem_VsY6oUvYvYo41Tm_2RDX2A

Περιοδικό «Κ»