200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ
10 Ιαν 2018

To 2018 κλείνουν 200 χρόνια από τη γέννηση του στοχαστή Καρλ Μαρξ, ο οποίος γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1818 στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας.

Αναμφισβήτητα η σκέψη και το έργο του Μαρξ επηρέασαν πολύπλευρα την ιστορία της ανθρωπότητας στον 19ο και τον 20ο αιώνα και συνεχίζουν να αποτελούν και στον 21ο αιώνα την πιο ριζοσπαστική κριτική του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, δηλαδή του σημερινού κόσμου.

Σε αυτά τα πλαίσια, το 2018 σχεδιάζονται και έχουν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο πλήθος από εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκδόσεις και συνέδρια για τη ζωή και την σκέψη του Μαρξ, αρχής γενομένης από την γενέθλια πόλη του και τη χώρα καταγωγής του, και βέβαια σε πάρα πολλές μεριές του πλανήτη.

Οι εκδόσεις ΚΨΜ έχουν την τιμή της δημοσίευσης σημαντικών έργων του στοχαστή, ανάμεσά τους το μείζων μαρξικό έργο Το Κεφάλαιο-τόμος πρώτος, όπως και την ανθολογία κειμένων του από τη δεκαετία του 1840. Όπως είχαμε υπογραμμίσει και με την ευκαιρία αυτών των δύο σημαντικών εκδόσεων, το 2018, 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, θα έχουν πραγματοποιηθεί μερικά ακόμα βήματα στην ανάδειξη του έργου του, με ποιοτικές, σύγχρονες και προσιτές για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό εκδόσεις. Η στήριξη και η αποδοχή των μέχρι σήμερα εκδόσεων και έργων από χιλιάδες ανθρώπους είναι για μας τιμή και ταυτόχρονα κάλεσμα για τη συνέχιση του έργου αυτού.

Ιδιαίτερα φέτος λοιπόν, μπροστά μας βρίσκονται οι προκλήσεις της συνέχειας του έργου που ξεκίνησε με τον τόμο «Καρλ Μαρξ. Κείμενα από τη δεκαετία 1840 − Μια ανθολογία» (μετάφραση – επιλογή – επιμέλεια: Θανάσης Γκιούρας, επιμ.: Θωμάς Νουτσόπουλος, εκδ. ΚΨΜ, 2014) και συνεχίστηκε με την έκδοση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου. Οι εκδόσεις ΚΨΜ και η ομάδα συντελεστών των προαναφερθέντων έργων συνεχίζουν την εργασία τους στοχεύοντας στην ανάπτυξη και στη διεύρυνση της σειράς μαρξικών έργων, σε συνεργασία με τα MEGA (Marx Engels Gesamtausgabe) και το Διεθνές ίδρυμα Μαρξ-Ένγκελς.

Επόμενος σταθμός, ένας νέος τόμος, συνέχεια του αντίστοιχου για το 1840, με ανθολόγηση κειμένων του Κ. Μαρξ από την πλούσια δεκαετία του 1850. Στον τόμο αυτό, που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επιμέλειας και θα κυκλοφορήσει εντός του 2018, περιλαμβάνονται σειρά σημαντικών έργων της μαρξικής βιβλιογραφίας από την «πλούσια» δεκαετία του 1850, πολλά από τα οποία μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σειρά επιλεγμένων έργων αναφοράς για τη μελέτη και την κατανόηση του έργου του Μαρξ στη χώρα μας, με όλα τα κριτήρια και τις προδιαγραφές της έκδοσης που έχουν καθορίσει τα MEGA και το Διεθνές Ίδρυμα Μαρξ-Ένγκελς για μια ιστορική-επιστημονική αποτύπωση και σύγχρονη έκδοση.

Πρόθεση των εκδόσεων ΚΨΜ είναι η έκδοση μιας σειράς τόμων με επιλεγμένα έργα, αλλά και μικρότερες εκδόσεις μεμονωμένων έργων της μαρξικής φιλολογίας, με τα οποία θα είναι δυνατή η μελέτη και η κατανόηση της σκέψης και της θεωρίας του μεγάλου διανοητή. Εκδόσεις που θα περιέχουν όλη τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, τα στοιχεία και τις εργασίες δεκάδων μελετητών και επιμελητών που ολοκληρώνουν την επιστημονική έκδοση του συνολικού έργου του Κ. Μαρξ από τα MEGA.

Ταυτόχρονα, στο εκδοτικό πλάνο για το 2018 περιλαμβάνονται και έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων διανοητών για το έργο του Κ. Μαρξ. Θεωρητικά δοκίμια, πολιτική οικονομία και σύγχρονη πολιτική θεωρία είναι στις θεματικές των υπό έκδοση βιβλίων.

Για τις εκδόσεις αυτές, θα ενημερώνουμε μέσω της ιστοσελίδας μας, ενώ στο πεδίο «Υπό Έκδοση» μπορείτε να βρίσκεται τους τίτλους και πληροφορίες για τις προγραμματισμένες εκδόσεις του έτους.

Σύντομα, μέσα στον Ιανουάριο 2018 θα κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο για τον Μαρξ, ενώ μέχρι την άνοιξη θα εκδοθούν μερικοί ακόμα τίτλοι.

Καλή χρονιά

Εκδόσεις ΚΨΜ