Ο Φρίντριχ Ένγκελς (Friedrich Engels, 1820-1895) γεννήθηκε στο Μπάρμεν της Γερμανίας. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κ. Μαρξ, με τον οποίο εργάστηκαν για την δημιουργία της Διεθνούς Ενωσης εργατών (Α΄ Διεθνή).

Έγραψε μαζί με τον Καρλ Μαρξ το θεμελιακό έργο "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος". Στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της εξορίας τους, ο Μαρξ και ο Ενγκελς έγραψαν μαζί το έργο "Η Αγία Οικογένεια" και αργότερα το έργο «Επανάσταση και Αντεπανάσταση στη Γερμανία» (1851 - 1852). Σημαντική ήταν και η μελέτη του "Ο πόλεμος των χωρικών στη Γερμανία", που δημοσιεύτηκε το 1850.

Άλλα γνωστά έργα του Φρ. Ένγκελς είναι η "Διαλεκτική της Φύσης", το "Αντι-Ντύρινγκ", "Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία",  κ.α.

Μετά το θάνατο του Μαρξ, ο Ενγκελς αναλαμβάνει να εκδώσει το δεύτερο και τρίτο τόμο του "Κεφαλαίου". Ο δεύτερος τόμος κυκλοφόρησε το 1885 και ο τρίτος το 1894. Την ίδια περίοδο, έγραψε την «Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους». Το 1888 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Λουδοβίκος Φόϋερμπαχ και το τέλος της γερμανικής κλασικής φιλοσοφίας». 

Πέθανε στο Λονδίνο το 1895.

 

Ενγκελς Φρ.