Άκης Γαβριηλίδης

Άκης Γαβριηλίδης

O Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη φιλοσοφία του δικαίου στην ίδια σχολή.

Είναι μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Θέσεις», όπου έχει δημοσιεύσει πολλά πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις. Επίσης, κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Οδός Πανός», «Πολίτης», «Αξιολογικά», «Ουτοπία», «Πανοπτικόν», σε CD ROM του περιοδικού «Ιστορείν» και στις εφημερίδες «Εποχή», «Αυγή» και «Βαβυλωνία». Επίσης, στο αγγλικό περιοδικό WorkersLiberty, στο βραζιλιάνικο περιοδικό Cadernos do Direito, στο αμερικανικό ηλεκτρονικό περιοδικό ZNet και γενικά στο διαδίκτυο.

Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.

Η συνέχιση του εμφυλίου με άλλα μέσα

Πριν από 50 χρόνια, τελείωσε ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος. Ή μήπως όχι;

Με το τέλος του εμφυλίου, επικράτησε ένα καθεστώς «μόνιμης έκτακτης ανάγκης» που κράτησε αρκετά χρόνια. Ωστόσο, μετά την τυπική κατάργησή του το 1974, θεωρείται ότι «το τραύμα του εμφυλίου επουλώθηκε» και επήλθε «εθνική συμφιλίωση».

Η υπέρβαση αυτή ίσως δεν είναι τόσο πλήρης όσο φαίνεται. Ο ασυμφιλίωτος ανταγωνισμός που διαπερνά (και ταυτόχρονα συγκροτεί) κάθε κοινωνικό σχηματισμό, συνεχίζεται με άλλους τρόπους.