Δείτε μέσα
Ιμπεριαλισμός και εξάρτηση
Συγγραφέας
  • ISBN
    978-960-6750-67-0
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x24 cm
  • Σελίδες
    382
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.50
€15.00
Σύντομη περιγραφή

Η προσέγγιση του Λένιν, η περίπτωση της Ελλάδας και κριτική του σχήματος της αλληλεξάρτησης

Ποιο είναι το περιεχόμενο της έννοιας του ιμπεριαλισμού και της εξάρτησης; Πώς αντιμετωπίστηκαν αυτές οι έννοιες από τους κλασικούς του μαρξισμού; Πώς επηρεάζει η νοηματοδότηση αυτών των εννοιών την τακτική και τη στρατηγική του επαναστατικού κινήματος;

Πώς το εθνικό συνδέεται με το διεθνικό, το εθνικό με το ταξικό, η μεταρρύθμιση με την επανάσταση; Πώς προσδιορίζεται η έννοια του πατριωτισμού στη σύγχρονη εποχή και τι περιεχόμενο πρέπει να έχει η συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου στη σημερινή δύσκολη, για το λαό, κατάσταση; Ερωτήματα σαν τα παραπάνω είναι κρίσιμα για τη σημερινή συγκυρία.

Στην Ελλάδα η καπιταλιστική κρίση και οι επιβουλές του ιμπεριαλισμού εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. «Σταθερές» και «βεβαιότητες» κατέρρευσαν εν μία νυκτί. Αναδύεται μια εποχή που οι «ξύλινες» γλώσσες γίνονται κοφτερές σαν ξυράφι και τα πραγματικά διλήμματα, που στο παρελθόν λοιδορήθηκαν, βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια. Το γυαλί ράγισε. Απομένει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να το θρυμματίσουμε.

Ο ιμπεριαλισμός και η εξάρτηση είναι οικονομικές και πολιτικές έννοιες που έχουν χρησιμοποιηθεί εντατικά από την αριστερά –την έννοια της αριστεράς τη χρησιμοποιούμε συμβατικά ελλείψει ενός επιστημονικού ορισμού– συχνά με διαφορετικό περιεχόμενο και τρόπο. Οι λέξεις αυτές υπάρχουν στο πολιτικό λεξιλόγιο πάνω από έναν αιώνα. Γιατί, όμως, πρέπει να μας απασχολούν σήμερα;

Οι θεωρητικές διαμάχες δεν αποτελούν ακαδημαϊκό ζήτημα μόνο για ειδήμονες. Οι ιδέες μπορούν και πρέπει να μετατρέπονται σε υλική δύναμη και από αυτήν την άποψη, η κατανόηση, η απόρριψη ή η υιοθέτησή τους είναι μείζονος σημασίας για την πορεία του συνδικαλιστικού, του εργατικού, του νεολαιίστικου και του λαϊκού κινήματος.

Βασίλης Λιόσης

Ο Βασίλης Λιόσης γεννήθηκε το 1967 στο Κερατσίνι. Στα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα της Πάτρας. Εργάζεται ως Μαθηματικός στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι κάτοχος μάστερ στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών και εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο Η επιστήμη των Μαθηματικών υπό την οπτική του διαλεκτικού υλισμού: Μια οντολογική-γνωσιολογική θεώρηση.

Δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων και επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΕΛ Πειραιά-Αθήνας (Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών) και της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας).

Πλήθος άρθρων του με πολιτικό και επιστημολογικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και το διαδίκτυο. Από τις εκδόσεις ΚΨΜ κυκλοφορούν τα βιβλία του:

  • Ιμπεριαλισμός και εξάρτηση, Η προσέγγιση του Λένιν, η περίπτωση της Ελλάδας και κριτική του σχήματος της αλληλεξάρτησης (2012),
  • Τα κοινωνικο-πολιτικά μέτωπα στην Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνή (2014)
  • Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής (2017)
  • Ναζισμός, τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του (2020)

Επίσης, συμμετείχε στο συλλογικό έργο Οι ιδιωτικοποιήσεις και η πολιτική εξόδου από την κρίση, έκδοση του Συλλόγου διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης «Γιάννης Κορδάτος».