Τέρμινους: Το νέο άλμπουμ του Λευτέρη Παπαθανάση


Κυκλοφορεί το εικονογραφημένο αφήγημα για τους ανθρώπους του Εμφυλίου.
 
Ίσως το πρώτο ελληνικό κόμικ άλμπουμ για/από τον εμφύλιο και την ιστορία του
 
Μετά το αγαπημένο άλμπουμ του κοινού "Η Πάπισσα Ιωάννα" (βραβείο κοινού-Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2016), ο Λευτέρης Παπαθανάσης ανοίγει το βαρύ θέμα της αντίστασης και του εμφυλίου, σε ένα πραγματικά δυνατό βιβλίο-εικονογραφημένο αφήγημα.
 
«Τέρμινους» ονομάστηκε το σχέδιο του κυβερνητικού στρατού, υπό τις οδηγίες και την υλική στήριξη των ΗΠΑ, για τη διάλυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την άνοιξη του 1947. Το σχέδιο αυτό ανατράπηκε χάρη στην αποφασιστικότητα, τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των αγωνιστών της Αριστεράς και των μαχητών του ΔΣΕ.
 
Το «Τέρμινους» είναι οι ιστορίες του Βασίλη, της Ουρανίας, του Μιχάλη, στα βουνά των Τζουμέρκων της Ηπείρου, μα και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, που πλήρωσαν με τη ζωή τους ή πλήρωναν για μια ολόκληρη ζωή την απόφασή τους να σταθούν απέναντι σε κάθε τύραννο και να σηκώσουν το κόκκινο αστέρι της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα.
 
«Τέρμινους» σημαίνει τελικός. «Τέρμινους» όπως τα σχέδια των εκμεταλλευτών για την οριστική απαλλαγή τους από την αντίσταση των υποτελών. «Τέρμινους», όπως το όνειρο των σκλάβων για την οριστική απαλλαγή τους από τις αλυσίδες. Το «Τέρμινους» είναι ένα εικονογραφημένο αφήγημα για τους ανθρώπους που τους ονόμασαν «Εμφύλιος».