ΠΑΣΟΚ: από την αλλαγή στη μετάλλαξη

ΠΑΣΟΚ: από την αλλαγή στη μετάλλαξη
Γέννηση - πορεία - καμπή - συντηρητική στροφή

Η εξέταση και η ανασκόπηση της κοινωνικής φυσιογνωμίας και της πορείας του ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται για ιστορικούς και μόνο λόγους. Γίνεται ώστε να βγουν τα κατάλληλα πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο του και να ψηλαφιστούν, αν υπάρχουν, οι όροι και η αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός νέου πολιτικού σχήματος για όσους συμμετέχουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της Αριστεράς.

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ το 1974 αποτελεί ένα σταθμό που άλλαξε τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αποτέλεσε την έκφραση του κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού εκείνης της εποχής, τον οποίο η παραδοσιακή Αριστερά δεν μπόρεσε να εκφράσει. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ, με την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, υιοθέτησε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας τη διάθεση σημαντικής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας για σοσιαλιστική αλλαγή.


Η κατάληξη του ΠΑΣΟΚ σε μηχανισμό διαχείρισης του αστικού κράτους και η επικράτηση των αστικών απόψεων σε βάρος των σοσιαλιστικών συντελέστηκε μέσα από μακροχρόνιες συγκρούσεις, διαγραφές, αποχωρήσεις και διασπάσεις στο εσωτερικό του, όπου οι σοσιαλιστικές ιδέες, μέσα από αυτή τη μακροχρόνια αντιπαράθεση, ηττήθηκαν.

Περιεχόμενα: Πρόλογος, 1. Οι ιστορικοί σταθμοί της πορείας του ΠΑΣΟΚ: Από την 3η Σεπτέμβρη στη μετάλλαξη, 2. Κράτος, κόμμα, κοινωνία και η συντηρητική εξέλιξη των εργατικών κομμάτων, 3. ΠΑΣΟΚ: αστικό ή εργατικό κόμμα;, 4. ΠΑΣΟΚ: προς νέο πολιτικό μόρφωμα, Βιβλιογραφία, Παράρτημα: ντοκουμέντα, υλικά και φωτογραφικό υλικό από την ιστορία του ΠΑΣΟΚ.ISBN:  960-88906-3-2
Ημερομηνία έκδοσης:  Φεβρουάριος 2006
Σελίδες: 116
Στοιχεία έκδοσης:  Χαρτόδετο, σχ. 15.5*24
Λιανική Τιμή:  €9,40