Κριτικός Μαρξισμός

Κριτικός Μαρξισμός
Ρεύματα και θεωρίες του μαρξισμού στον 20ο αιώνα
 
Σιάτλ, Βαρκελώνη, Γένοβα: Είμαστε μάρτυρες της γέννησης μιας νέας αντικαπιταλιστικής, απελευθερωτικής και αντιπολεμικής πολιτικής; Ποιες είναι οι ρίζες των σύγχρονων αγωνιστών και των κινημάτων; Μια σύντομη παρουσίαση των ρευμάτων του κριτικού Μαρξισμού στον 20ο αιώνα.
 

Το βιβλίο Κριτικός Μαρξισμός υποστηρίζει πως οι ρίζες τους βρίσκονται στη ζωή και το έργο μιας προηγούμενης γενιάς επαναστατών, όπως ο Σοβιετικός ποιητής Μαγιακόφσκι, ο φιλόσοφος Καρλ Κορς, οι κομμουνιστές ιστορικοί Έντουαρντ Τόμπσον και Ντόνα Τορ, ο Αιγύπτιος σουρεαλιστής Ζορζ Ενέν, οι Αμερικανοί οικονομολόγοι της Νέας Αριστεράς Πολ Μπάραν και Πολ Σουίζι, οι υποστηρικτές της απελευθέρωσης του Τρίτου Κόσμου Ουόλτερ Ρόντνεϊ και Σαμίρ Αμίν, ο Χάρι Μπρέιβερμαν, συγγραφέας του βιβλίου Labour and Monopoly Capital, και ο Ντέιβιντ Ουίντζερι, δημοσιογράφος των εξεγέρσεων του Μάη του ’68.
Το βιβλίο περιγράφει την αριστερά μέσα στην ιστορία του 20ού αιώνα. Αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση σημαντικών ρευμάτων του μαρξισμού, μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στις βασικές αρχές και τα σημεία κριτικής των διανοητών αυτών των ρευμάτων.

Μια σύντομη ιστορία του επαναστατικού σοσιαλισμού στα χρόνια μεταξύ της ανόδου του Στάλιν και της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, που θέτει το ερώτημα: το νέο αντικαπιταλιστικό κίνημα μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση μιας νέας γενιάς αριστερών; Μπορεί να επαναθεμελιωθεί ένας επαναστατικός μαρξισμός σήμερα;
 
Περιεχόμενα: Εισαγωγή, 1. Κριτικός μαρξισμός 1917-1989, 2. Μαγιακόφσκι, Κολοντάι, Λουνατσάρσκι, Σερζ: Αμφισβητώντας τον σοβιετικό δρόμο, 3. Καρλ Κορς: Μαρξισμός και φιλοσοφία, 4. Ζορζ Ενέν: Σουρεαλισμός και σοσιαλισμός, 5. Ντόνα Τορ, Έ.Π. Τόμπσον: Κοινωνική ιστορία, 6. Πολ Μπάραν, Πολ Σουίζι και μονοπωλιακό κεφάλαιο, 7. Ουόλτερ Ρόντνεϊ: Αφρικανός σοσιαλιστής, 8. Χάρι Μπρέιβερμαν: Εργασία και αντίσταση, 9. Σαμίρ Αμίν: Η θεωρία της υπανάπτυξης, 10. Ντέιβιντ Ουίντζερι: Η ποιητική της προπαγάνδας, 11. Η κριτική παράδοση, Παραπομπές, Ευρετήριο.


ISBN:  960-88484-7-4
Ημερομηνία έκδοσης:  Ιανουάριος 2006
Σελίδες: 272
Στοιχεία έκδοσης:  Χαρτόδετο, σχ. 15,5*24
Λιανική Τιμή:  €17,70