Φλώρα Τριστάν
 • Υπότιτλος
  Προσκυνήματα μιας απόβλητης, Εργατική ένωση, Μεφίς ο προλετάριος, Ο γύρος της Γαλλίας, Περίπατοι στο Λονδίνο
Συγγραφέας
 • Μετάφραση-επιμέλεια: Σπύρος Μαρκέτος
 • ISBN
  978-618-5691-05-9
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, 15,5x23,5
 • Σελίδες
  800
 • Ημερομηνία έκδοσης
 • Υπό έκδοση
Tιμή
€0.00
Σύντομη περιγραφή

Τα βασικά κείμενα της σπουδαίας φεμινίστριας Flora Tristan στα ελληνικά

 

Ήταν εκπληκτική γυναίκα η γιαγιά μου. Το όνομα της ήταν Φλώρα Τριστάν. Ο Προυντόν έλεγε πως ήταν ιδιοφυία. Εγώ, που δεν ξέρω τίποτα από αυτά, εμπιστεύομαι τον Προυντόν. Ανακατεύτηκε σ’ ένα σωρό σοσιαλιστικές ιστορίες, ανάμεσα σ’ άλλες και στην Εργατική Ένωση. Οι εργάτες τής το αναγνώρισαν, και τής έφτιαξαν μνημείο στο κοιμητήριο του Μπορντό. Πιθανότατα δεν ήξερε καν να μαγειρεύει. Βαμμένη σοσιαλίστρια, αναρχική [...] πολλές αντιπροσωπείες ακολούθησαν το φέρετρό της στην επικήδεια πομπή.

Μπορώ πάντως να σας βεβαιώσω πως η Φλώρα Τριστάν ήταν κυρία εξαιρετικά όμορφη κι ευγενική. [...] Ξέρω επίσης πώς ξόδεψε όλη της την περιουσία για την υπόθεση των εργατών, περιοδεύοντας αδιάκοπα. Κατάφερε να πάει και στο Περού για να δει τον θείο της, τον πολίτη δον Πίο ντε Τριστάν Μοσκόζο, από τη γνωστή φαμίλια της Αραγώνας. Η κόρη της, που ήταν η μητέρα μου, ανατράφηκε αποκλειστικά σε μια πανσιόν, την πανσιόν Μπασκάν, που ήταν ουσιαστικά άντρο των αντιμοναρχικών δημοκρατικών. Εκεί την γνώρισε ο πατέρας μου.

Πωλ Γκωγκέν

Φλορά Τριστάν

Η Φλώρα Τριστάν (Flora Tristán), συγγραφέας, επαναστάτρια και φεμινίστρια, γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1803  στο Μπορντώ της Γαλλίας. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα και ο πατέρας της Ισπανός από το Περού. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι το οποίο επισκεπτόταν συχνά ο Σιμόν Μπολίβαρ, διότι ήταν στενός φίλος του πατέρα της.

Αναγκάστηκε να δουλέψει από πολύ μικρή ηλικία ως εργάτρια σε βιοτεχνία χαρακτικών.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1830 ασχολήθηκε με τον ουτοπικό σοσιαλισμό των Charles Fourier, Victor Thinkant, Robert Owen και George Sand. Άσκησε όμως κριτική σε πολλά σημεία των ουτοπιστών σοσιαλιστών.

Αγωνίστηκε για τα εκλογικά δικαιώματα ανδρών και γυναικών, τη νομιμοποίηση του διαζυγίου και τη γενικότερη χειραφέτηση των γυναικών, η οποία όμως θα έπρεπε να συμβαδίζει με τη χειραφέτηση των εργατών.

Πέθανε το 1844 σε ηλικία 41 ετών από τυφοειδή πυρετό. Το 1846, η κόρη της Αλίν παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Κλοβίς Γκωγκέν και απέκτησαν ένα παιδί, τον μετέπειτα διάσημο ζωγράφο Πωλ Γκωγκέν (1848 -1903).