Έρνστ Μπλόχ

Έρνστ Μπλόχ

Ο Ernst Bloch (Γερμανία, 1885-1977) είναι ένας από τους σημαντικότερους ριζοσπάστες φιλοσόφους του εικοστού αιώνα. Όχι μόνο το έργο του αλλά και η βιογραφία του αναδεικνύουν με γλαφυρό και συνάμα βαθύ τρόπο τη δυναμική και τις αντιφάσεις αυτής της ιστορικής περιόδου. 

Από το 1905 έως το 1908 σπούδασε φιλοσοφία, φυσική και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Βύρτσμπουργκ. Από το 1908 έως το 1911 έζησε στο Βερολίνο. Η φιλία του με τον Γκέοργκ Λούκατς τον οδήγησε στην Χαϊδελβέργη. Στον Α΄παγκόσμιο πόλεμο πηγαίνει μετανάστης στην Ελβετία ασκώντας κριτική στον πόλεμο και την επίσημη γερμανική πολιτική. Το 1938 μεταναστεύει στις ΗΠΑ, αντιτιθέμενος στο ναζισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ. Επιστρέφει στην Λιψία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949 και αναλαμβάνει την έδρα της φιλοσοφίας στο τοπικό πανεπιστήμιο. Το 1961, ασκεί κριτική στην πολιτική ηγεσία της Λ.Δ. Γερμανίας και μεταναστεύει στη Δυτική Γερμανία, όπου γίνεται επισκέπτης καθηγητής στο Τύμπιγκεν. Συνεχίζει το συγγραφικό του έργο μέχρι το θάνατό του στο Τύπινγκεν, γράφοντας για φιλοσοφικά θέματα από κριτική σκοπιά.

Φυσικό Δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια

 

Ένα κλασικό έργο για πρώτη φορά ολοκληρωμένο στην ελληνική γλώσσα 

Υποδειγματικό ως προς το εύρος της ερευνητικής πορείας του Ernst Bloch, όσο και ως προς τις φιλοσοφικές προθέσεις του είναι το βιβλίο Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια που δημοσιεύθηκε το 1961 στη Γερμανία.