21 Μαρ 2016

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ 19 Μαρτίου 2016 το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο μαρξισμός στον 210 αιώνα» που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΚΨΜ υπό την αιγίδα επιστημονικής επιτροπής.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους-ες  τους φίλους-ες που συμμετείχαν στις θεματικές συνεδρίες και συζητήσεις του συνεδρίου. Η συμμετοχή τους μας έπεισε ακόμα πιο πολύ, ότι η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου ήταν σωστή και αναγκαία. Ιδιαίτερα μας γεμίζει αισιοδοξία η συμμετοχή εκατοντάδων νέων ανθρώπων, οι οποίοι αποτέλεσαν την μεγάλη πλειοψηφία του κοινού και στις 3 συνεδρίες, καταδεικνύοντας ότι ο μαρξισμός σαν πεδίο θεωρητικής έρευνας και κυρίως σαν εργαλείο ριζοσπαστικής κριτικής απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα είναι όχι μόνο επίκαιρος στον 21ο αιώνα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ειλικρινά τους καθηγητές που συμμετείχαν στην επιστημονική επιτροπή που οργάνωσε αυτό το συνέδριο: τον Αλέξανδρο Χρύση, τον Θανάση Μανιάτη, τον Θανάση Γκιούρα και τον Παναγιώτη Σωτήρη. Η συνολική συμβολή τους, η διαμόρφωση των θεματικών του συνεδρίου και η πλαισίωση των διαλέξεων ήταν σαφώς δικό τους έργο. Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια αξίζουν φυσικά σε όλους τους ομιλητές των 3 θεματικών συζητήσεων.

Μια σύντομη περιγραφή των εργασιών του συνεδρίου…
 
Ο Αλέξανδρος Χρύσης παρουσίασε την 1η μέρα τους στόχους και τις φιλοδοξίες του συνεδρίου, όχι μόνο για την πραγματοποιηθείσα διήμερη διοργάνωση, αλλά σε βάθος χρόνου, με τη συνέχεια που απαιτεί μια διαρκής προσπάθεια αναζήτησης, προβολής και συζήτησης για τη μαρξιστική σκέψη και θεωρία. Η τοποθέτηση του Α. Χρύση στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μιας μάχιμης θεωρητικής συμβολής, στην ανάπτυξη και συλλογική εμβάθυνση στα σύγχρονα ζητήματα και την μαρξιστική ανάλυση και παρέμβαση στην εποχή της βαρβαρότητας, στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης.
 
Ο Παναγιώτης Σωτήρης παρουσίασε μια ενδελεχή έρευνα για τις τάσεις του μαρξισμού στην εποχή μας, παρουσιάζοντας ρεύματα, περιοδικά, τάσεις και συζητήσεις σε μια σειρά χώρες και σε όλες τις Ηπείρους του πλανήτη, δείχνοντας την πολυμορφία των διάφορων ρευμάτων που αναφέρονται στο μαρξισμό. Η εισήγησή του αποτύπωσε τις σημαντικές διεργασίες που δημιουργούνται στη νέα εποχή για το μαρξικό έργο και την συζήτηση που αναπτύσσεται για τον μαρξισμό στον 21ο αιώνα.
 
Σημαντική στιγμή για το συνέδριο αποτέλεσε η παρουσίαση της εκδοτικής και ερευνητικής πορείας των Απάντων των Μαρξ και Ένγκελς (MEGA) από τον συντονιστή της έκδοσης και εκπρόσωπο του Διεθνούς Ιδρύματος Μαρξ-Ένγκελς (IMES) Δρ. Gerald Hubman. O G. Hubman «ταξίδεψε» το κοινό στην εργοβιογραφία βασικών μαρξικών έργων και συνόψισε την μακρά πορεία της τεράστιας -σε όγκο και επιστημονική αξία- προσπάθειας έκδοσης του συνόλου των έργων, χειρογράφων, σημειώσεων και επιστολών του Μαρξ και του Ένγκελς. Το εγχείρημα αυτό, το οποίο συντονίζεται και υλοποιείται από την Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου Βρανδεμβούργου- είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ιδιαίτερη τιμή για τις εκδόσεις μας και το συνέδριο, αποτέλεσε η αναφορά του Dr. Gerald Hubman στη νέα ελληνική μετάφραση και έκδοση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του Κ. Μαρξ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΚΨΜ, την οποία χαρακτήρισε ως «μια από τις καλύτερες και πιο αξιόλογες εκδόσεις παγκοσμίως».

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με την διάλεξη για το «Το Κεφάλαιο ως κριτικό έργο και ως ερευνητικό πρόγραμμα», που αποτέλεσε και την πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας μετάφρασης και έκδοσης του έργου στα ελληνικά. Στην παρουσίαση εισηγήθηκαν οι βασικοί συντελεστές της νέας έκδοσης, ο Θανάσης Γκιούρας, μεταφραστής του έργου και ο Θωμάς Νουτσόπουλος, επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης, και οι δύο καθηγητές Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι εισηγήσεις, οι ερωτήσεις και παρεμβάσεις του κοινού ανέδειξαν σημαντικές πλευρές για τη διάσταση του έργου Το Κεφάλαιο, αποσαφήνισαν μεθοδολογικά και δομικά ζητήματα και φώτισαν το περιεχόμενο και την όλη ερευνητική δουλειά του Μαρξ πάνω στην κριτική της πολιτικής οικονομίας και του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. Στην πρώτη αυτή παρουσίαση ακούστηκαν και μια σειρά σημαντικές πληροφορίες για την πορεία της μετάφρασης και της νέας επιμέλειας. Λεπτομέρειες και κεντρικά προβλήματα για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις στην δεκαετή εργασία της ομάδας που απέδωσε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό την νέα έκδοση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου.

Το συνέδριο έκλεισε με την συζήτηση για τον «Μαρξ ως μελετητή των καπιταλιστικών κρίσεων, με αφορμή την τρέχουσα κρίση». Μια άκρως επίκαιρη συζήτηση, στην οποία παρουσιάστηκαν με πολύ αναλυτικό τρόπο οι θεωρίες των κρίσεων στο μαρξικό έργο, αλλά και πλευρές ανάλυσης της τωρινής κρίσης, με πολλά και σημαντικά στοιχεία. Ο Θανάσης Μανιάτης, ο Γιώργος Οικονομάκης και ο Διονύσης Γράβαρης που εισηγήθηκαν, έδωσαν πολύτιμες θεωρητικές θέσεις και απόψεις στο κοινό της διάλεξης. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν όχι μόνο οι θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά και μια σειρά στοιχεία, τμήμα πολυετών μελετών, που αναλύουν και αποδεικνύουν το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης και ιδιαίτερα την διάστασή της στην Ελλάδα, από το 2008 έως και σήμερα.

Το συνέδριο αυτό ήταν η πρώτη απόπειρα, εν πολλοίς μια δοκιμή και ένα πείραμα. Το αποτέλεσμα του πειράματος -πιστεύουμε για όλους όσους συμμετείχαν- είχε θετικό πρόσημο και απολογισμό, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας. Με την πείρα των αδυναμιών και των θετικών του 1ου αυτού συνεδρίου, θα σχεδιάσουμε, μαζί με άλλους και με δηλωμένη θέληση για ευρύτερη εμπλοκή και άλλων εγχειρημάτων και δυναμικού, την συνέχεια, για ένα 2ο συνέδριο την επόμενη χρονιά.
 
Το υλικό του συνεδρίου είναι πολύτιμή συμβολή στο διάλογο και τις αναζητήσεις χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν στις διαλέξεις. Για το λόγο αυτό, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε άμεσα να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας οι εισηγήσεις όλων των ομιλητών και όλων των θεματικών συζητήσεων-διαλέξεων του συνεδρίου. Επίσης θα αναρτηθούν τα video με βασικά και εκτενή αποσπάσματα των ομιλιών και συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναρτήσεις και ενημέρωση για το θέμα αυτό.
 
Ευχόμαστε σε όλους –ες καλή συνέχεια και ευχαριστούμε και πάλι ειλικρινά!
 
Εκδόσεις ΚΨΜ, 21 Μαρτίου 2016