Δείτε μέσα
Αναζητώντας οδοφράγματα
  • Υπότιτλος
    Αστικός Τύπος και ελληνικές συμμετοχές στον γαλλοπρωσικό πόλεμο και την Παρισινή Κομμούνα
Συγγραφέας
  • Επιμέλεια: Χρήστος Λούκος
  • ISBN
    978-618-5156-00-8
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο 17x24 cm
  • Σελίδες
    408
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€10.80
€18.00
Σύντομη περιγραφή

"Μέχρι της χθες εκάλει τον Έλληνα εργάτην εις την Γαλλίαν η ευγνωμοσύνη. […]Σπεύσατε όσοι δύνασθε. Εκεί μάχεται η ανθρωπότης με την αυθαιρεσίαν, μάχεται η πρόοδος με τον Μεσαίωνα. […] Λάβετε έν όπλον και σπεύσατε -άνευ ουδεμίας εντεύθεν απαιτήσεως- όπως έπραξαν οι προπορευθέντες αδελφοί. […] Σπεύσατε όσον τάχιον διότι εις την Γαλλίαν ο πόλεμος δεν είναι εθνικός· είνε της ανθρωπότητος όλης· είνε ιερός. Σας καλεί το καθήκον."

(εφημερίδα «Αστήρ», αρ. 25/ 19-10-1870)

Οι συναντήσεις διεθνών επαναστατών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1870, το κίνημα των ελλήνων εθελοντών στο πλευρό της Γαλλίας κατά τον γαλλοπρωσικό πόλεμο, η συνεργασία ελληνικών και γαλλικών μασονικών στοών για τη συνδρομή του γαλλικού μετώπου, οι τοποθετήσεις των συντακτών σημαντικών αθηναϊκών εφημερίδων και ένα δημοσιογραφικό σκάνδαλο συγκροτούν το ιδιαίτερο ελληνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο έρχεται να ενταχθεί η είδηση για το ξέσπασμα της Παρισινής Κομμούνας τον Μάρτιο του 1871.

Ο ακήρυχτος πόλεμος των αθηναϊκών εφημερίδων εξελίσσεται στη σκιά της επανάστασης του Παρισιού και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της καταστολής της. Από τις σελίδες τους θα παρελάσουν ιστορικές στιγμές της γαλλικής μητρόπολης, με αλήθειες, ψέματα και άφθονη κυβερνητική προπαγάνδα. Οι ελληνικές συμμετοχές στην Παρισινή Κομμούνα προκαλούν αμηχανία στην Αθήνα του 1871 και μπαίνουν στο περιθώριο της επικαιρότητας.

Το βιβλίο της Ξένιας Μαρίνου "Αναζητώντας οδοφράγματα. ΑστικόςΤύπος και ελληνικές συμμετοχές στον γαλλοπρωσικό πόλεμο και την Παρισινή Κομμούνα," που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ, εξετάζει τις παραπάνω πτυχές στα θυελλώδη χρόνια 1870-1871.

Σχέδιο εξωφύλλου: Dino Battaglia

Η Ξένια Μαρίνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ιστορία του Γαλλικού Πολιτισμού. 

Το 2014 υποστήριξε τη διατριβή της με θέμα "Η Παρισινή Κομμούνα (1871) και η Ελλάδα"